2016. feb 05.

Ismerd meg a lakáscélú cafeteria támogatást

írta: Szigeti Zoltán
Ismerd meg a lakáscélú cafeteria támogatást

Az alkalmazottként dolgozók fizetését a cafeteria rendszer egészítheti ki, amennyiban a munkáltató ajánl ilyen juttatást. A cafeteria keretben igényelhető elemek között a cafeteria szolgáltató és munkáltató közötti szerződés függvényében lehetséges elem a lakáscélú egyösszegű vissza nem téritendő támogatás, illetve lakáscélú hitel vagy előtörlesztés is. Amennyiben ilyen elem nem szerepel a cafeteria keretben, célszerű jelezni a munkáltató felé, hogy van rá igény, mert az alkalmazottak nagy részének van saját  vagy befektetési célú lakás terve, amire a cafeteria keret okosaban használható, mint más elemekre.

Az egyösszegű vissza nem téritendő támogatás igényelhető az éves cafeteria keret terhére lakáscélú ingatlan vásárlásra, építésre, korszerűsítésre és bővítésre is.

 A hiteltörlesztési vagy előtörlesztési támogatás szintén igényelhető az éves cafeteria keret terhére:

  • ingatlan vásárlási, építési, korszerűsítési vagy bővítési célú hitel törlesztésére;
  • szabad felhasználású hitel törlesztésére, ha egyértelműen beazonosítható, hogy lakáscélú felhasználásra igényelték;
  • lakás takarékpénztári hitel törlesztésére;
  • korábbi lakáshitelt kiváltó hitel törlesztésére;
  • gyűjtőszámla szerződés törlesztésére.

 

Korszerűsítésnek minősül a nyílászárók cseréje, az épület külső hőszigetelése, fűtés-, víz-, elektromos hálózat kialakítása, korszerűsítése, kémény építése, tető cseréje vagy korszerűsítése, akadálymentesítés. Bővítésnek számít a legalább egy lakószobával történő bővítés, illetve a fürdőszoba kialakítása, ha eddig nem volt. Esztétikai jellegű felújításokra, mint festés, burkolás, szaniter csere nem használható.

Ezeket a támogatásokat az igényelheti, aki tulajdonnal, tulajdonrésszel vagy haszonélvezeti joggal rendelkezik az ingalanban, vagy tulajdont vagy tulajdonrészt ezzel a vásárlással vagy építéssel szerez, illetve hiteltörlesztés esetén ha adós vagy adóstárs a hitelszerződésben.

Az igényelhető összeg az ingatlan (telekár nélküli) árának, vagy építés-korszerűsítés esetén a költségvetési értéknek maximum a 30%-a lehet. A támogatás mértéke továbbá nem haladhatja meg tárgyévben és az azt megelőző négy évben összesen az ötmillió forintot. Hiteltörlesztés esetén a támogatás mértéke nem haladhatja meg a folyósítás évében a hitel törlesztésére , illetve annak költségeire igazoltan kifizetett összeget.

A támogatás igényléséhez a fenti feltételeket bizonyító dokumentumok másolatai szükségesek: adásvételi szerződés, építési engedély, kifizetést alátámasztó számlák, tulajdoni lap, lakcímkártya, hitel törlesztés esetén a hitelszerződés és folyó számla kivonatok.

A lakás értéke, illetve az építési költség nem haladhatja meg a támogatás szabályozásában előírt mértéket (pl: 3 szobás lakás Bp-en mx 19,5 millió, más településen maximum 18,5 millió forintot).

Jogszabályi háttér: 1995. évi CXVII. SZJA törvény, 12/2001. (1.31) Kormányrendelet 15/2014. (IV. 3.) NGM rendelet

 

Szigeti Zoltán

tygertrend.hu

logo-torii-32.png

Szólj hozzá

Ingatlan befektetés