2016. feb 22.

Nőnek a vételi, stagnálni látszanak a kiadási árak

írta: Szigeti Zoltán
Nőnek a vételi, stagnálni látszanak a kiadási árak

Érdemes még venni és kiadni lakásokat? A statisztikák alapján nekem úgy tűnik, hogy igen, lássuk, miért?

Az ingatlan.com elemzése szerint az elmúlt egy hónapban az új lakások ára átlagosan 6%-kal nőtt, de a használt lakások ára is továbbra is növekedő pályán van a realista.hu ITT elérhető cikke szerint. A növekvő tendencia nem csak Budapestre vonatkozik, az ország nagy részén emelkednek az árak továbbra is. Az árak várható alakulásáról, illetve az áremelkedés melletti és elleni érvekről januárban írtam ITT elérhető bejegyzésemben. Ilyen mértékű növekedés kiugró adat csak, és lassulni fog, hiszen ilyen mértékű havi növekedés másfélszeresére növelné az árakat év végére, ami valószínűtlen. A jelenlegi emelkedés valószínűleg a CSOK által gerjesztett várakozásoknak köszönhető. 

Ezzel szemben a fővárosi albérlet árak növekedésének üteme lassulni látszik. A következtetés az ingatlan.com elemzésére támaszkodik, amely szerint a hirdetések alapján idén februárhoz hasonlóan tavaly februárban ugyanúgy átlagosan 160 ezer forintért hirdették a mintaként szolgáló 50-70 négyzetméteres téglalakásokat. Az emelkedő kivételek közé Újlipótváros tartozik, amelynek kiemelkedő népszerűsége 20%-os áremelkedést eredményezett, de Újbudán és Józsefvárosban is 15%-os nagyságrendű emelkedés volt tapasztalható. Ezzel szemben hagyományosan zöld övezeti II., III. és XII. kerületi lakások kiadási ára 10%-kal csökkent. A legdrágább kiadó lakások az ötödik kerületben találhatóak, ahol stagnálás volt tapasztalható az árszintben. A budapesti átlagár 160 ezer forint a vizsgált ingatlanok esetében, árszintben a következő városok Győr, Sopron és Székesfehérvár 120 ezer forinttal. 

untitled.png

Forrás: ITT

A kiadási árak megtorpanásának oka lehet, hogy az elmúlt évben sok befektető vásárolt ingatlant kiadási céllal, aminek eredménye, hogy országos szinten és Budapesten is 29%-kal több kiadó lakás hirdetés volt fent a portálon, ami a nagyobb kínálat és verseny eredményeképpen megállította az árakat. Az árat befolyásoló tényező lehet, ha a CSOK hatására a kereslet csökken az albérletekre az első lakás vásárlók körében. A kiadási árak jövőbeli iránya múlik azon is, hogy az airbnb mennyire marad vonzó célpont a befektetőknek. Ha a rövid távú kiadási árak csökkenésének eredményeképpen nem tér át jelentős számú befektető a hosszú távú piacra, akkor a magas kiadási árszinten való stagnálás a valószínűsíthető. 

 

Szigeti Zoltán

tygertrend.hu

logo-torii-32.png

 

 

Szólj hozzá

Ingatlan befektetés