2016. máj 25.

A japán fürdőszoba kuriózumai

írta: Horváth Rita Nikolett
A japán fürdőszoba kuriózumai

Szerencséseknek mondhatjuk magunkat, mert lehetőségünk volt arra, hogy nászutunkat Japánban töltsük. Sok európai szokástól eltérő dolgot tapasztaltunk, ilyen volt például a japánok európaitól eltérő fürdési szokása, amit most szeretnék Nektek bemutatni.

Egyik szállásunkon a közös fürdőszobába lépve azt láttuk, hogy egy négyszögletes kád már meg van töltve vízzel, és le is van fedve. Kiderült, hogy a kádban a vendégek közös kád vize van, amelyet nem is cserélnek a fürdő vendégek között. Ezért úgy illik bele ülni, hogy előtte egy kis sámlira ülve lezuhanyzol. Mi csak a sámlin zuhanyzást tettük meg, mert a kádba merülni más vendég után nem volt kedvünk.

japon_496.JPG

Otthon a családoknál is a hagyomány szerint az a szokás, hogy kiengednek egy jó nagy kád vizet. Elsőként  a családfő, az apuka fürdik meg, majd a gyerekek, és legvégén az anyuka.

Egy hagyományos japán fürdőszobában a mosdó rész elkülönül a leválasztott öltözőtől, amit a csempézett zuhanyzó és közös kád helyisége követ. Ezt mutatja be az alábbi ábra:

8_9.JPG

Forrás: ITT

Jellemzően üvegajtóval van elválasztva a fürdő helyiség a többitől, ide már ruha nélkül lépnek be.

9_9.JPG

Forrás: ITT

 

Néhány modern, de régi hagyományok szerint kialakított japán fürdőszoba belsőt mutatok be az alábbiakban.

1_15.JPG

Forrás: ITT

2_15.JPG

Forrás: ITT

3_14.JPG

Forrás: ITT

4_14.JPG

Forrás: ITT

5_13.JPG

 Forrás: ITT

Japánban nem csak otthon szokás fürödni, hanem ezer éves hagyománya van a közfürdőknek, az úgynevezett "onsen"-eknek és "sento"-knak. A két fürdő típus között a víz forrása szerint tesznek különbséget.

1. Természetes meleg vizű forrás által táplált közfürdők: "onsen". Az "onsen"-ek hasonlóak a nálunk megtalálható gyógyfürdőkhöz. Japánban ezek vulkanikus aktivitás miatt feltörő hévizet használó fürdők. Sok "onsen" különlegessége az, hogy a kültéri medencéjében a meleg vízben ücsörögve a körülötte levő csodás tájban lehet gyönyörködni. A japánok nagy hangsúlyt fektetnek az "onsen"-ek természetes hatású burjánzó kertjének gondozására.

2. "Sento"-k, azaz fürdőházak. Ez számít a legolcsóbb fürdőzési lehetőségnek, mert vízét nem helyi forrás táplálja. Eredetileg azzal a céllal készültek, hogy a köznépnek biztosítsanak tisztálkodási lehetőséget, mert az otthonokban nem voltak még fürdőszobák. Jellemző belső burkolata csempe, a dekorációs elem többnyire mozaikból kirakott kép. Bár manapság az ilyen jellegű fürdőkre már nincs szükség az otthoni fürdőszobák miatt de kedvező áruk és közösségi szerepük miatt még sokan látogatják azokat.

6_13.JPG

7_10.JPG

Forrás: ITT

A japánok ezekben a fürdőkben élték társadalmi életüket, vitatták meg a híreket, cseréltek pletykát. A modern fürdőszobák megjelenésével csökkent a közfürdők száma, a szokásokat pedig átköltöztették otthonra.

A hagyományt követve a nők és a férfiak továbbra sem fürödhetnek együtt a közfürdők többségében, ezért külön külön fürdőt alakítottak ki számukra. Ezek egymás melletti bejáratai láthatóak az alábbi "onsen"-ről készült képen.

japon_689.JPG

 

 

A hagyományos japán szállások ("ryokan"-ok) is sokszor kialakítanak fürdőket a vendégeik számára. Van ahol a helyi természetes forrás meleg vízét vezetik a medencébe, de van olyan ahol mesterségesen állítják elő a fürdővizet. A "ryokan"-ok különös figyelmet fordítanak arra, hogy a hagyományos stílusukhoz illő ízléses környezetben alakítsák ki a saját fürdőiket, amelyeknek általában van kültéri és beltéri medencéje is. 

japon_705.JPG

japon_716.JPG

 

A vendégeknek a fürdőzéskor követniük kell a fürdők etikett szabályait. Lássuk, hogy mik azok a szabályok, amiket figyelembe kell vennünk, ha Japánban fürdőbe látogatunk el:

1. A közfürdőkbe tetovált embereket nem engednek be, mert a japánoknál a tetoválás a maffia tagjaira jellemző.

2. Az épület bejáratánál le kell venni a cipőt, ahol házi papucsot adnak. 

3. Az öltözőben meztelenre kell vetkőzni. A fürdőbe csak egy törülközőt lehet bevinni. A ruhákat erre a célra kihelyezett kosárkákban lehet a fürdés idejére tárolni.

japon_715.JPG

4. A fürdővízbe merülés előtt kötelező a zuhanyzás a kikészített sámlin ülve. Ezután lehet a közös vízbe belépni törülközővel, vagy anélkül.

japon_717.JPG

5. Nem illik a vízben úszkálni, vagy abba beleugrani, mert a japánoknál is a fürdő a nyugalom helyszíne, ahova csendes beszélgetés vagy pihenés céljából mennek a fürdőzők.

Aki a fentiek alapján kedvet kapott, és nyitott a távol keleti kultúrákra, annak ajánljuk, hogy látogasson el Japánba, mert egyedülálló ország a mai globalizált világban, ami életre szóló élményt ajándékoz a látogatónak!

 

Horváth Rita

tygertrend.hu

Szólj hozzá

A japán stílus