2016. jún 10.

A városligeti villák őrzik nekünk az 1900-as évek elejét

írta: Szigeti Zoltán
A városligeti villák őrzik nekünk az 1900-as évek elejét

Szeretem Budapest háborúk előtti nemesi-nagypolgári hangulatát, ezért különösen érdekelnek az ezt a milliőt örző házak. Különösen izgalmasak az eredeti állapotukban már alig megmaradt, vagy eredeti stílusban felújított lakások.

"Az eredeti nyílászárók, a csiszolt üvegek, a cserépkályhák, a különleges gardróbszoba a kézzel festett, antik burkolatával, a tágas terek és a nagy belmagasság a boldog békeidők nagypolgári hangulatát idézik."

"A házban Budapest, egyik páratlanul szép lépcsőháza van, az eredeti, 1914-es fa falburkolattal, amely mindennap lélegzetelállító élményt ad az új tulajdonosnak. Az impozáns ház a kor egyik legtehetősebb emberének épült."

- szól a hirdetések szövege, és engem teljesen célba találtak.

Mai cikkemben tegnap esti álmodozásom közbeni ingatlan hirdetés keresgélésem gyönygyszemeit osztom meg, mert ezekbe a lakásokba addig engednek betekintést, amíg hirdetik őket, érdemes megőrizni a képeket. Milyen lakásokat hirdetnek ma eladásra a Városligeti fasor és az Andrássy út külső villás részének környékén, a diplomata negyedben?

A kedvencem egy 1890-es években épült 7 lakásos, jó állapotú villában egy egyedi tervezésű, teljesen felújított villa lakás 136m2-en +14m2 terasszal.

1_17.JPG

7_11.JPG

11_6.JPG

2_17.JPG

3_16.JPG

5_16.JPG

4_16.JPG

6_15.JPG

10_6.JPG

8_10.JPG

9_10.JPG

Forrás: ITT

Múzeumok és régi paloták nincsen ilyen igényesen berendezve, nem varázslatos időutazás?

A VII. kerületben a városligeti fasor 23 alatt eladó az a patinás luxus lakás, aminek a képei következnek. A 3,8 méter belmagasságú nagy nyitott terek a hirdetés szövege szerint luxus minőségű olasz anyagokkal lettek felújítva.

21.JPG

13_4.JPG

15_4.JPG

14_2.JPG

12_5.JPG

Forrás: ITT

Aki úgy érezné, hogy ezek a lakások szépek-szépek, de nem így rendezné be őket, azoknak is vannak lehetőségek a piacon, amelyek szép feladatot adnak a lakberendezőnek 253 négyzetméteres méretükkel, hogy milyen funkciót hova is tegyen:

16_2.JPG

Cserébe kapunk bővel teret arra, hogy nagyszabású konyhát berendezhessünk:

18_1.JPG

Illetve nagyon szép részletek várják azt a tulajdonost, aki azokat felújítva nem csak különleges dekorációval gazdagítja lakását, de megőrizheti az utókornak Budapest száz évvel ezelőtti hangulatát.

17_2.JPG

Forrás: ITT

Végül a már a bevezetőben is beharangozott lépcsőház képeivel zárom ezt az álmodozást. Ezek egy 1915-ben a Lendvay utcában épült neobarokk villában árasztják a múlt nemes-nagypolgári hangulatát, ráadásul a ház becsületére legyen megemlítve: olyan állapotban, mintha egy lakásbelsőben lennének.

19_1.JPG

20_1.JPG

Forrás: ITT

Ez is mutatja a tulajdonosoknak azt a hozzáállását, amit sajnos a rendszerváltoztatás előtti negyven év a magyar társadalom nagy részével elfelejtetett: a közös terület ugyanúgy a sajátunk, amit ugyanúgy gondozni kell, mert nem önkormányzati, vagy pályázati, vagy állami támogatás szerepe azt felújítani. Egyszer remélhetőleg Magyarország újra megtanulja ezt, és akkor végre nem látszik majd különbség az osztrák-magyar határ két oldalán a falvak utca képén, mert a magyar utcákon is a házak lakóinak virágaival lesz végig ültetve a közös utca.

Ezek a villák ugyanis nem csak gazdagságban egymásra halmozott dekorációból állnak. Amit száz éve képviselnek emlékül nekünk, az a tartás, ízlés és felelősség - az eredeti lakóik már elhunytak, de hátra hagyták nekünk ezekben az épületekben azt a világukat, amit a nagypapámhoz kötök, aki a vasárnapi ebédhez öltönyben és nyakkendőben várt minek a lakásukba.

 

Szigeti Zoltán

tygertrend.hu

 

 

 

Szólj hozzá

Lakberendezési tippek Érdekességek-mosolyok