2016. júl 18.

Jenga ház japán módra

írta: Szigeti Zoltán
Jenga ház japán módra

A gerendaház különleges új elképzelését valósította meg Sou Fujimoto japán építész Kunamotoban, a Final Wooden House nevű, 15 négyzetméter alapterületű koncepció házában.

Építészeti különlegessége az, hogy a fa alapanyagot nem hagyományos szerepében oszlopként, gerendaként vagy ablakkertként használja, hanem minden funkciót egyszerre tölt be egymásra helyezett gerendáival. A házban hagyományos falak vagy szintek nincsenek, a tér a kreatívan kitalált funkcionalitás szerint változik. Ugyanaz a felület különböző funkcióban lehet fal, padló vagy akár szék is. Ezt mutatják be az alábbi galériában lévő képek.

Forrás: ITT

Különleges elképzelést valósítottak meg ebben a házban, olyan izgalmas felfedezést ajánl az ott megfordulóknak, amely szélesíti látókörünket és elképzelésünket a beltér használatáról és berendezéséről. Funkcionalitása azonban falak nélkül egy loft lakáshoz hasonlóan csak egy-két lakónak jelenthet kényelmes hajlékot. A fotókon bemutatott látvány igazi japán letisztultságot sugároz a természetesen anyag hangsúlyával.

Izgalmas feladat lenne ezzel együtt matracokkal, textilekkel, használati tárgyakkal berendezni, hogy a fotókhoz képest megmutassa puhább oldalát is ez a ház, mert ebben a formájában inkább néz ki turista pihenőnek, mint otthonnak.

 

Szigeti Zoltán

tygertrend.hu

Szólj hozzá

A japán stílus Lakberendezési tippek