2016. júl 20.

A marokkói lámpások varázslatos fénye

írta: Horváth Rita Nikolett
A marokkói lámpások varázslatos fénye

Ha marokkói hangulatot szeretnénk az otthonunkba varázsolni egy lámpás elhelyezése elengedhetetlen. Összeszedtem pár példát arra, hogy milyen típusú lámpást érdemes beszerezni.

A marokkói stílusba remekül illenek az áttört rézlámpák, színes vagy fehér üveg lámpák, mécsestartók, fém falikarok. Lámpásokat készítenek még kiszárított kecskebőrből, amelyet feketére festett fém vázra feszítenek ki és henna festékkel díszítenek, majd színes (általában narancs és piros) festékbe mártanak. Jellemző még erre a kultúrára az ősi, tornyos erődítmények mintájára készített úgynevezett kasbah lámpák. Ezek oldalai fém lapokból készülnek, amiket csipkés áttöréssel díszítenek, és üveg betétekkel egészítenek ki. Arab stílusra jellemzőek még a zenza lámpák, amik fém lapból készülnek és a mintát apró áttörésekkel érik el. Bár ezek a lámpák Egyiptomból származnak, de különlegességük miatt fontosnak tartottam megemlíteni, mert felkapcsolva csodálatos fényjátékot vetítenek a falra.

Forrás: ITT

Az autentikus marokkói otthon, illetve kert elengedhetetlen kelléke a lámpások, amelyek használatával megfelelő hangulat világítást tudunk teremteni.

Horváth Rita

tygertrend.hu

Szólj hozzá

A marokkói stílus