2016. aug 10.

Várparkozz borús velencei tavi napon!

írta: Szigeti Zoltán
Várparkozz borús velencei tavi napon!

Megérkezett a hidegfront, és sok családnak gondot okozhat, hogy mivel kössék le a gyerekeket a hideg, borús napokon. Ma jártunk Dinnyés-Gárdonyban, ahol néhány éve nyílt egy várpark, aminek a különlegessége, hogy az eredeti anyagokhoz hasonló alapanyokból, méretarányosan építette meg Alekszi Zoltán alkotó a ma már romokban álló néhai várak makettjeit. A várakat a parkban egy sétány veszi körbe, amely fentről nagy Magyarország körvonalát mintázza, a várak pedig a parkon belül földrajzi elhelyezkedésük alapján vannak elhelyezve Magyarország térképén.

 "Alekszi Zoltán, a Várpark megalkotója:
2012 februárjában kezdtem el komolyabban foglalkozni a Várpark megvalósításának gondolatával. Hosszú előkészítő munka előzte meg, mely magában foglalta a történelmi anyagok felkutatását, a megfelelő helyszín kiválasztását, a kivitelezés megtervezését. A célom az volt, hogy középkori magyar várakat mutassak be, egyedülálló módon. Az egyediségük abban rejlik, hogy az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből, a legvalósághűbb megjelenés érdekében. 30 vár készült el, eredeti tájolással. A várakat egy sétány övezi, mely Nagy-Magyarország formáját ölti magára, így a várak eredeti helyükön körbejárhatók. A sétányt emlékoszlopok övezik, melyek mindegyike 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket. A dinnyési Hagyományőrző Központtól néhány lépésnyire, saját udvaromon építettem fel a kuriózumnak szánt látványosságot. A makettek minden korosztály számára élményt jelenthetnek, a tárlatvezetés lehetőséget ad a történelmi ismeretek elmélyítésére."

Forrás: ITT

A Várpark honlapja és elérhetőségei ITT találhatóak, ajánlom nagyon ezt a középkori építészeti álmodozást, mert izgalmas látni itt, hogyan néztek ki azok a várak, amelyek többségénél a valóságban ma már csak az alaprajzok vehetőek ki jobb esetben. Itt megnézhetjük, és ráadásul egy izgalmas órát tölthetünk el a gyerekekkel játszva, íjászkodva, csigaversenyt játszva a várak mellett elhelyezett játékokkal.

 

Szigeti Zoltán

tygertrend.hu

Szólj hozzá

Érdekességek-mosolyok