2016. aug 24.

Mi az a Bory vár??

írta: Szigeti Zoltán
Mi az a Bory vár??

Mi az a Bory vár?? - kérdeztem néhány napja, amikor a velencei tó közelében lévő nyaralónkban járó vendégeink megosztották aznapi tervük helyszínét. Kiderült, hogy egy szép állapotban lévő különleges vár, amely meglepetésemre alig 20 kilióméterre van Velencétől, és még sosem voltunk ott. A héten elmentünk, és meglepve tapasztaltuk, hogy olyan szép és különleges ékszerünk, amely mindenképpen ajánlóra érdemes itt a blogunkon is!

"A vár története 1912-ben kezdődött, amikor Bory Jenő a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben megvásárolta azt az egyholdnyi területet, ahol eleinte csak egy kis présház állt acélból, hogy a nyári szünetet családjával ott tölthesse. Ezt követte a háború kitérője, a már említett elmaradt építészeti megbízás, mely az itthoni építkezés megkezdésére sarkallta. Bory Jenő saját műalkotásának tekintette a várát, nem annyira épületnek, mint inkább szobornak. Háza összefoglaló tervek nélkül, évről-évre fejlődött, terjeszkedett."

"Nem a rajzasztalon születtek meg az épületek, hanem a helyszínen alakultak ki az alapeszme költői részletei. Bory, a tervező építész volt az építésvezető, a tót pallér, a kőműves is. Néhány egyszerű munkással 1923 óta építi, bővíti, díszíti, gazdagítja ezt a csodás alkotást. A vár kazamatájától a kilátótornyokig 30 méter a magassága. Hét torony, harminc kisebb-nagyobb helyiség, köztük három műterem, mindenütt szobrok, képek, régiségek, műtárgyak.
A vár százoszlopos udvarának körbefutó folyosóin a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig."

Forrás: a vár honlapja, amely ITT érhető el

Különleges helyszín ez, nem hagyományos lakberendezés, de romantikusan izgalmas, amelyben egy-egy lépcsőn felmenve, vagy az épület kiszögellő sarkán befordulva olyan meglepő látvány fogadja a látogatót, ami feltölt, és látókört feszeget. Néhány képet megosztok szándékosan nem mutatva be az egész épületet, mert érdemes ide látogatni!

 

Szigeti Zoltán

tygertrend.hu

Szólj hozzá

Érdekességek-mosolyok