2015. júl 10.

Magyarország a lehetőségek országa, nem az USA!

írta: Szigeti Zoltán
Magyarország a lehetőségek országa, nem az USA!

Megbízást kaptam egy barátomtól két kis garzon airbnb-re való felkészítésére a belvárosban. Tegnap egyeztettük a terveket és nagy örömömre elfogadta a megbízó. Annyit elárulok előre, hogy az egyik raklapos stílusú, a másik természetes anyagokra fókuszáló stílusú lesz. Amint elkészül a kivitelezés, teszek majd fel fotókat!
Nagyon örülök az első olyan megbízásnak, amiben nem csak a saját ízlésemnek, hanem egy megrendelőnek kellett dolgoznom!
Másrészről érdekes elmerengeni azon, hogy Budapest is milyen sebességgel halad a nyugat felé. Írtam már arról, hogy az airbnb budapesti kínálatában milyen színvonalasan berendezett lakásokra lehetünk büszkék. Ennek kapcsán jutott eszembe az az indexes cikk, amit meg szeretnék osztani ma.
Ebből idézek néhány gondolatot:

"Jelenleg a népesség fele, de 2050-ben várhatóan már a kétharmada fog városokban élni"

"az egyik legnagyobb probléma Európába és Észak-Amerika nagyvárosaiban is a túl kevés lakás"

"Európa egyik legdrágább városa London, ahol lakáshoz jutni is egyre nagyobb kihívás.... A szűkösség hatására az ingatlanárak meredeken emelkednek, a város belső zónáiban saját lakást venni egy élet munkájával sem elérhető cél a legtöbbeknek, de még egy élhető albérletet sem lehet kifizetni átlagos fizetésből. A drágaság ráadásul a város egyre nagyobb részére terjed ki, így az alacsony jövedelműek fokozatosan távolabb szorulnak a városközponttól."

"Párizsban sem állnak sokkal jobban lakástéren. A művészet és a divat európai fővárosa sosem volt olcsó, de ... a lakásárak az elmúlt évtizedben megháromszorozódtak. A népesség természetesen itt is növekszik, lakóhely pedig nincs elég, pláne, mivel a meglévő lakások egyre nagyobb részét nem szándékozzák párizsiaknak eladni vagy kiadni.
A gazdag külföldiek körében mindig is divatos dolognak számított egy párizsi lakás, ez most sincs másképp, annyi különbséggel, hogy mivel egy ingatlan Párizs belvárosában biztos befektetésnek számít, aki megteheti, többet is bevásárol belőle. Azok a rétegek, akiknek ez belefér, nyilván kevésbé árérzékenyek, így hajlandóak csillagászati összegeket kifizetni egy-egy ingatlanért, ami hozzájárul az árak elszabadulásához. A külföldiek által birtokolt, befektetésnek vett lakásokkal viszont általában van egy kis probléma: a tulajdonosoknak egyszerűen nem éri meg őket hosszú távra kiadni. Párizs a világ egyik legfelkapottabb turistaközpontja, jelenleg több mint negyvenezer rövid távra kiadó lakással vezeti az Airbnb világranglistáját"
 
És hogy mai bejegyzésem miért tesz boldoggá?
Engem azért, mert megkaptam az első megbízásom.
A megosztott cikknek pedig a magyarok részére mosolygós oldala az, hogy Budapest még egy lehetőségekkel teli város! Még nem tartunk ott, mint Párizs vagy London, hogy egy helyi alig tehetné meg, hogy vásároljon egy ingatlant a belvárosban.
Hadd legyek annyira nacionalista, hogy felszólítsak mindekit, hogy kössön egy lakás előtakarékossági szerződést, fizesse 4 évig, és abból már tud annyi hitelt felvenni, hogy vegyen egy ingatlant befektetés céljából. Ugyanis ez kell ahhoz, hogy Budapest magyar kézben maradjon, és ne külföldi befektető vásárlók vezessék Budapestet abba az elkerülhetetlennek látszó jövőbe, ami  a nyugati városok mintáján már látszik.
Arról nem is beszélve, hogy az mindenkit boldoggá tesz, ha ez által lesz hosszú távon a rövid vagy hosszú távú kiadásból kiszámítható plusz bevétele. Arról meg végképp nem is beszélve, hogy szívesen segítek az ingatlan kiválasztásában, felújításában

Akit érdekelnek a részletek, olvassa el a teljes cikket ITT.

 

Szigeti Zoltán

tygertrend.hu

logo-torii-32.png

 

Szólj hozzá

Ingatlan befektetés