2015. júl 16.

Miért pont Japán?

írta: Szigeti Zoltán
Miért pont Japán?

Miért a japán stílus a kedvenc lakberendezési vonalam?

Mert megfér benne a hagyomány és a modernitás, 
mert természetesen minimalista, 
mert elegánsan rendezett és nyugodt, és 
mert személyesen kötődésem van hozzá.
 
Kezdem a személyes kötődéssel: évtizedek óta vonzott Japán, hogy megismerhessem közelről a fura mai rohanó és személytelennek látszó teljesítményorientált világát, ami éles ellentétben áll és egyszerre mégis keveredik a nemesen elegáns és kifinomult múltjával és kultúrájával. Ezért is utaztunk nászutunkon erre a nászút szempontjából szokatlan országba. Mentségemre legyen leírva, hogy a cseresznyefa virágzás idején voltunk, ami a nászutas hangulatot adta :) Ez vezetett odáig is, hogy nászutunk után hálószobánkat átalakítottuk, hogy az ottani "ryokan" (angol nyelven részletesebb infó ITT) típusú hagyományos szállások stílusát tükrözze - ez volt első japán stílusú lakberendezési feladatunk. Erről majd a kivitelezés befejezése után teszek fel képeket!
 
Mert elegáns és rendezett: tetszik a bohém lakberendezés is, sokkal otthonosabb is tud lenni, elismerem, de ennyire vagyok kocka - sajnos vagy nem sajnos - , a japán stílusban érzem jól magam, mert megnyugtató.
 
Miért természetesen minimalista? Mert a modern minimalista stílus ridegségét a modern japán enteriőr megtöri azzal, hogy a stílusra jellemző természetes anyagaival puhaságot és természetességet költöztet a térbe.
 
Miért fér meg benne a hagyomány és a modernitás jobban, mint más stílusokban? Lehet, hogy ez szubjektív, de én mégis így látom, ahogy az alábbi két fotóval is bemutatni igyekszem (forrás: ITT). Nem lehet elvitatni egyiktől sem a japános hangulatot, pedig nagyon különbözőek.
 
Tervezek sok japán stílussal kapcsolatos bejegyzést a jövőben, hogy megismertessem ezt a stílust a magyar emberekkel. Tokió felhőkarcolós negyedei mellett is többnyire vannak olyan gyönyörű girbe gurba ösvényes és ősfás-dimbes dombos-csobogós japán kertek, ahol a mai rohanásban megnyugodhatnak, kikapcsolódhatnak az emberek. Ezt jelenti nekem a japán stílus, és ezt szeretném megosztani veletek, olvasóimmal.
 

 


Szigeti Zoltán
Szólj hozzá

A japán stílus Lakberendezési tippek