2015. aug 14.

Rövid távú (airbnb) vagy hosszú távú kiadás?

írta: Szigeti Zoltán
Rövid távú (airbnb) vagy hosszú távú kiadás?

A HVG cikke szerint (elérhető ITT) már 3500 lakás kiadó Budapesten az airbnb-n keresztül. Döbbenetes szám, ha belegondolunk, hogy az airbnb 2008-ban indult egy másik kontinensről: 7 év alatt ilyen híres és vonzó ajánlat lett már itthon is. Sok cikk foglalkozik ezzel a témával, ezért én inkább csak egy vázlatos és rövid pro és kontra összefoglalóval igyekszem segíteni a hezitálókat:
 
 
Miért inkább airbnb?
  • Nagyobb jövedelem - ez minden airbnb-re váltó elsődleges érve, egy belvárosi lakás éjszakánként 30-40 EUR-ért kiadható, ami azt jelenti, hogy egy jól kiadott hónapban akár 3-400 ezer forintot is meg lehet keresni vele.
  • Adózása Magyarországon a zimmer frei kategóriába esik, ami ezt jelenti, hogy jelentősen kedvezőbb, mint a hosszú távú kiadásé. Ha csak egy szobában gondolkodunk, ami saját tulajdonú vagy haszonélvezetű, akkor az adó 32ezer forint és 20% EHO (részletek ITT). Ezzel szemben a hosszú távú kiadás drágább adózásáról ITT írok részletesebben.
  • Kiegészítő munkának remek, ha munkanélküli a befektető, hiszen fő szezonban akár egy főállás bevételét megkeresheti vele - ezzel együtt a kiadott lakáshoz közeli saját lakás alapvető kritérium, ha nem akar gyakori ingázással tölteni napokat a befektető.
  • Aki szívesen ismer meg új embereket, szívesen tágítja látókörét a külföldiekkel beszélgetve, annak jó perspektíva - angol vagy esetleg német nyelv tudás természetesen alap.
 
Miért inkább hosszú távú kiadás?
  • Kényelmesebb és kevesebb teendő van vele, nem kell rugalmasan várni a vendégeket akár éjjel, akár hétvégén, amikor a családdal/barátokkal töltené az időt a befektető is.
  • Az airbnb-vel elérhető nagyobb jövedelem reményében jelentős mennyiségű hosszú távon kiadó lakás tulajdonosa váltott airbnb-re, ezért hiány jelentkezett a hosszú távú piacon, ami közel megduplázta a hosszú távú kiadási árakat. Egy egy szobás berendezett belvárosi lakás bérleti díja mára már 100 ezer forint körül vagy felett van.
  • Nincs szezonalitás az airbnb-vel szemben, ahol a téli hónapokban Budapestre látogató kevesebb turista kevesebb kiadott éjszakát és bevételt is jelent. Teljes évet számításba véve egyes esetekben az airbnb 3-400 ezres havi bevételi csúcsa ki is egyenlítődhet havi átlag 200 ezerre, ami már megkérdőjelezhető, hogy megéri-e az extra munkát a hosszú táv 100 ezres bevételéhez képest.
  • Kínálat telítődés veszélye az airbnb piacon - a nagyobb profit rengeteg új szereplőt vonzott, ezért jó kérdés, hogy a kiadási árakra mikor lesz negatív hatással a nagyobb verseny, és meddig marad ennyire vonzó az airbnb-n való kiadás.
  • Kevésbé zavarja a ház lakóközösséget, akiket érthetően zavarhat, ha naponta cserélődnek a lakók, akiknek életritmusa a szabadságból adódóan bulizás nélkül is eltér a hétköznapi dolgozók életritmusától (pl a gangon éjjel a nyitott ablak előtt cigarettázó csendes turista is zavaró a füstjével is).
  • Kisebb a lakás amortizációja, egy hosszú távú lakó jobban vigyáz a berendezésre.
 
Szigeti Zoltán
Szólj hozzá

Ingatlan befektetés