2015. sze 03.

Marokkó a szimmetria bűvöletében

írta: Szigeti Zoltán
Marokkó a szimmetria bűvöletében

Van olyan elmélet, ami szerint azt az embert látjuk szépnek, akinek az arca és testalkata szimmetrikus. A szimmetria tehát a szépségről alkotott képünk része, szeretjük, ha rendezett és szabályos a környezetünk. Hundertwasser talán nem ért egyet ezzel, és bármilyen bájos az építészeti világa, az átlag ember szereti a kiszámíthatóságot maga körül, aminek része a rend és szimmetria. Ennek a hitnek a jegyében fejlődött az arabos építészeti stílus is, amelynek stílusjegyei olyanok, mintha egy geometria órán unatkozó eminens a füzetébe rajzolgatna és cifrázna és díszítene körzőjével-vonalzójával egy rajzot a tökéletességig. A marokkói stílus gerince a szimmetriához és a szabályos alakzatokhoz való vonzalom, ami nagy felületen már zizi hatást is kelthet ugyanúgy, ahogyan egy európai barokk stílus is túlzó a mai szemnek. Azonban ha a marokkói stílus geometria alakzatait egyszerű felületek mellé helyezzük, nagyon különleges hatást adnak a lakásnak. Erre a nyugati szemnek szokatlanul berendezett, de nagyon különleges enteriőrre mutatok be néhány fotót ma:

Az alábbi lakásban a fehér és az egyszerű bútorok letisztultságát teszi izgalmassá az arabos geometrikus látvány a falon. Az én ízlésemnek ez már kicsit tolakodó, de ezzel együtt nagyon szép alkalmazása a marokkói stílusnak egy modern enteriőrben:


Forrás: http://www.mimarinteriors.com/#private-villa-7

Az alábbi egy hagyományosabb, monumentális megvalósítás, amin szintén jól megfigyelhető, hogy milyen harmonikusan játszanak a geometrikus alakzatokkal minden felületen:

Forrás: https://www.flickr.com/photos/gbatistini/5056606573/in/set-72157624875369313

Szintén egy hagyományos megvalósítás, de ez már modern szerepbe költöztetve ad meglepő hatást a porcelán vízesés csapteleppel. Egy letisztult fürdőszobának igazi különleges ékszere:

Forrás: http://decoholic.org/2014/10/30/14-home-trends-2014/

És végül újra egy letisztult modern otthon, ahol az áttört mintájú ablakrácsok, a leegyszerűsített geometrikus padlóminta, és a szép arabos szamárhát ív ad felejthetetlen karaktert a térnek:


Forrás: http://www.geoffreybradfield.com/portfolio/florida/moroccan-moderne-palm-beach/?utm_source=zoeinsiders&utm_medium=social&utm_campaign=creccord

Szigeti Zoltán

tygertrend.hu

logo-torii-32.png

 

Szólj hozzá

A marokkói stílus Lakberendezési tippek