2015. sze 04.

OTTHONUNK VII. - Terasz

írta: Szigeti Zoltán
OTTHONUNK VII. - Terasz

Ez egy jó este volt!
 
Munka után előgurítottam a biciklimet, és csináltam egy 17 km-es belvárosi kört Városmajor > Batthyány tér > Árpád híd > Margit sziget > Parlament > Lánchíd > Várkert Bazár > Tabán > Naphegy > Városmajor útvonalon. Újra és újra rá tudok csodálkozni, hogy milyen gyönyörű ez a város!
Ráadásul a vacsorámat az új teraszunkon költöttem el gyertyafényben, és most innen írom bejegyzésem egy pohár bor mellől: jó itt lenni a későnyári hűvös éjszakában!
 
 
Úgy tűnik, hogy szépen lassan elkészül a lakásunk! A következő állomás a terasz lett, ahol ráadásul három DIY (do it yourself - csináld magad) tippet is adhatok. Az első a fenti képen látható gyertya megoldás, amit Linda barátunk teraszáról másoltunk: hangulatos és praktikus egyszerre a befőttes üvegbe tett gyertya: nem fújja el a szél, nem folyik le a viasz a teraszra, és meglepően jópofa kombináció. Ráadásul darabja kijön bő ezer forintból a Tescoban vásárolva, valószínűleg még olcsóbban is beszerezhető máshol!
 
A nemrég felújított otthonunk többi helyiségét már többnyire bemutattam, ezek az alábbi linkeken érhetőek el:
  • Az alaprajzot, az átalakítás koncepcióját, illetve az előszobát bemutató bejegyzésem elérhető ITT;
  • A nappalit bemutató bejegyzés elérhető ITT;
  • A konyhát és az étkezőt bemutató bejegyzés elérhető ITT;
  • A japános stílusú hálószobát bemutató bejegyzés elérhető ITT;
  • A fürdőt bemutató bejegyzés elérhető ITT
  • A kis WC-t és kerámiázott mosdónkat bemutató bejegyzés elérhető ITT
Akkor most rá is térek a teraszunk átalakítására:
 
img_0847.JPG

Fotó: Soltész Mátyás

img_0844.JPG

Fotó: Soltész Mátyás

A teraszon radikális változásokat nem tettünk, a cél az átalakításkor egy 30 éves időutazás végrehajtása volt a korai 80-as évekből egy mai szép terasz végeredményéhez.

A régi barna kis kockás padlóburkolatra a befektetés lakásunkban is már használt másod osztályú fa hatású Castel Vetro padlólapokat rakattunk le. A másod osztály szerencsére nem látszik, de a tizenpár ezer forintos ár helyett a négyezer forintos négyzetméter ár annál inkább érezhető. ITT vásároltuk őket.

A 80-as évekbeli kocka társasházunk fehér homlokzatát a kor divatjának megfelelően itt-ott vöröses burkolat töri meg, ilyen felület a teraszok falai is. Ez adta az ötletet, hogy használjuk ki hogy épp itt vöröses a fal, és a vágott tégla burkolattal csempésszünk a teraszunkra egy kis mediterrán hangulatot.

A terasz ajtó felől látszik a felújítás előtti és utáni állapot közti különbség:


A burkolatok megújulásán kívül cseréltük a 80-as évekbeli tejfehér üveggömb lámpát (ami az első fotón látszott), és két saját készítésű tárggyal egészítettük ki az összhatást.
Az egyik saját készítésű tárgy egy raklapból átalakított fűszernövénytartó (ami az alábbi fotón is látszik egyelőre fűszernövények nélkül). Ehhez másra nem volt szükség, mint dekopir fűrészre, smirglire, és lazúrra. A megfelelő méretet vágtam ki a szabvány raklapból, néhány lapot még hozzávágtam belőle, hogy alulról megtartsa a cserepeket majd, ezeket hozzácsavaroztam, és vastaglazúrral kentem le a tartósság érdekében.


Nem csak jó ránézni, hogy a kezem munkája, de várom már a jövő tavaszt is, hogy kiegészítse a mediterrán hangulatot, és rozmaring, petrezselyem, bazsalikom, koriander és egyéb finomak kerüljenek bele!

Az előtte-utána fotó a terasz sarkából visszafele nézve a terasz ajtó felé:

 

img_0841.JPG

Fotó: Soltész Mátyás

A másik saját készítésű tárgyhoz az ötletet az adta, hogy a kis WC-nkbe elszámoltuk a mozaik borítás igényt, és sok maradt belőle. Ezért került célkeresztbe a kis mérete miatt vett olcsó ikeás terasz asztalkánk (7000 Ft, adatlapja elérhető ITT), amit feleségem egy lappal fedett, amit mozaikokból összepuzzleözött különleges borítással díszített. A folyamat és az eredmény az alábbi fotókon látható:

 

 


Szigeti Zoltán

tygertrend.hu

logo-torii-32.png

 

Szólj hozzá

DIY Homestaging Lakberendezési tippek