2015. okt 05.

Vajon meddig emelkednek az ingatlan árak?

írta: Szigeti Zoltán
Vajon meddig emelkednek az ingatlan árak?

Korábban ITT írtam a tavaly év végi ingatlan befektetésünkről. Illetve két cikket is írtam arról , hogy miért éri meg most ingatlanba fektetni, amelyek elérhetőek ITT és ITT.
 
Ezt a témát folytatom ma, mert találtam néhány témába vágó cikket, amelyek a mai ingatlanhelyzetet és annak várható (általuk tippelt) irányáról írnak. Ezek beszámolójából adok néhány idézetet itt összefoglalóként, mert tanulságosnak tartom:
 
"Az ingatlanárak növekedésétől hangos a magyar sajtó az elmúlt hónapokban. Irreális, ami történt? Túl magasak az árak, vagy van még tere az emelkedésnek. A Bankmonitor.hu egy objektív, nemzetközi kitekintésre alapozó elemzésben vizsgálta meg a kérdést, melynek végeredménye, hogy az ingatlanárak még akár 27%-os további emelkedés előtt állhatnak."
 

"A potenciális további ingatlanár emelkedés számszerűsítésénél abból érdemes kiindulni, hogy a magyar ingatlanárak is elérhetik a közép-európai régió országainak fővárosában tapasztalható átlagszintet."


"Bár az ábrán nem jelöltük, de még a háború sújtotta Ukrajna fővárosában is többet kell fizetni egy négyzetméterért. Ez alapján mindössze ahhoz, hogya budapesti lakásárak a régiós átlagot elérjék, 63%-os növekedés lenne szükséges. Budapest belvárosában ugyanis jelenleg 1 248 euró (397 ezer forint) a négyzetméterenkénti átlagár, a közép-kelet-európai régióban pedig 2 040 euró (640 ezer forint) körül van."

"Fontos megvizsgálnunk az ingatlanárak eltérését a keresetekben meglévő különbség alapján is, hiszen a vevőknek valamiből ki kell fizetni a vásárlásra kiszemelt lakást. A legfrissebb adatok szerint egy régióbeli átlagos állampolgár átlagosan közel három havi fizetéséből tud megvenni egyetlen négyzetméternyi ingatlant. Ezzel szemben hazánkban mindehhez elég 2,5 hónap is. Ennél csak a szlovén fővárosban kell kevesebbet dolgozni egy négyzetméterért."
 
"A fenti elemzést elvégezve 3 évvel ezelőtt is hasonló következtetésre lehetett volna jutni. Az áremelkedés több ok miatt (gazdasági környezet bizonytalansága, devizahitelesek függőben lévő helyzete, ingatlanberuházások hiánya, csökkenő árkörnyezet miatt is elhalasztott ingatlanvásárlások…stb.) azonban váratott magára. A piac természete márpedig ilyen, a pozitív tényezők hirtelen kezdtek el beépülni az árakba, mellyel gyors áremelkedést produkáltak. Az árak megugrása nem kis mértékben azért következett be, mert az eladói oldalon egyszerűen nem került piacra annyi lakás, mint amennyivel többen szerettek volna vásárolni."
 
"Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a budapesti ingatlanárak nemzetközi összehasonlításban még mindig számottevő növekedési potenciállal bírnak. A piac jelenleg forrong. Ezzel együtt is az elmúlt időszak intenzív áremelkedése után soha nem zárható ki egy stagnáló, vagy lassabb árnövekedéssel bíró periódus bekövetkezése."
 
Forrás: 2015.09.08. 
http://www.bankmonitor.hu/cikk/27-os-emelkedes-elott-a-budapesti-ingatlanarak.htm
 
"A legfrissebb indexált lakásárak értéke nominálisan közel megegyezik a 2005 elején tapasztalhatóval, illetve 2010 végén és 2011 elején is a mostanihoz hasonló árakon lehetett lakóingatlant vásárolni. Az elmúlt negyedévekben tapasztalat árnövekedés hatására a válság előtti maximumhoz képest jelenleg már csak 10 százalékkal lehet kevesebbért otthonhoz jutni, szemben a mélypontot jellemző több mint 21 százalékos árkülönbséggel. "
 
"A lakáspiac kilátásai kedvezőek, ha a lakásépítési engedélyek számának alakulását nézzük. 2015 első félévében több mint 5500 építési engedély született, ennél többet legutóbb 2011 azonos időszakában adtak ki..... Az engedélyek száma azonban a jelentős növekedés ellenére továbbra is töredéke a válság előtti szinteknek."
 
"Úgy tűnik, a lakáspiaci fordulat immár elérte az ország nagyobb részét, mert valamennyi régióban árnövekedés volt tapasztalható 2015 elején. A drágulásban az élen jár a korábban a lakáspiaci felívelésben lemaradt észak-alföldi és észak-magyarországi régió. De több mint 10 százalékkal magasabbak már az árak az eddig is éllovasnak számító közép-magyarországi és nyugat-dunántúli régióban. A legszerényebb növekedést a Közép-Dunántúl érte el, ám itt is meghaladta a drágulás mértéke az 5 százalékot."
 
Forrás: 2015.09.08.
http://bevezetem.eu/2015/09/08/folytatodott-az-aremelkedes/

Szigeti Zoltán

 

Szólj hozzá

Ingatlan befektetés