2015. okt 07.

A japán stílus II. - Anyaghasználat

írta: Szigeti Zoltán
A japán stílus II. - Anyaghasználat

    Korábbi bejegyzéseimben a japán stílus néhány magával ragadó részletéről írtam. ITT elérhető bejegyzésemben összefoglaltam, hogy a japán lakberendezési stílusnak milyen filozófiai gyökere van, hogyan hat rá a tao gondolatvilág, ami más irányzathoz képest különlegessé, és a leginkább megnyugtató és harmonikus lakberendezési stílussá teszi.

    A japán stílus jellemzőit ezután a bevezető után részletezem, következő bejegyzéseim témái lesznek még:

    • Jellemző berendezési elemek (elérhető ITT)
    • Helyiségek, bútorok, dekoráció (elérhető ITT)
    • Fények, színek (elérhető ITT)
    Ebben a bejegyzésben az anyaghasználatukat elemzem, ami miatt hozzám közel került ez a stílus, amint megismertem. Ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek a természetes anyagok használatának, és ezeknek az anyagoknak a természetes szabálytalanságainak a kiemelésére, aminek hatása hozzám nagyon közel áll.

    A japán házak és lakások legjellemzőbb építőeleme a fa, olyannyira, hogy nem csak beltérben használják, hanem régen még a tetőcserepeket is fadeszkákból készítették, ahogyan az alábbi fotón is látszik.



    Fotó: Szigeti Zoltán, Takayamaban skanzen, Japán

    A berendezés fa díszítése és fa tárgyai a legjobb anyagokból készültek, kedvenc fa fajtái a japánoknak a juhar, a cédrus, a mahagóni és a cseresznye, de előszeretettel használják a bambuszt is. 


    Fotó: Szigeti Zoltán, Takayamaban skanzen, Japán


    Fotó: Szigeti Zoltán, Tokyo Ryokan (helyi hagyományos panzió) lakószobájának részlete, Tokió, Japán

    A bambusz modern kivitelezésben való alkalmazására mutat be egy szép példát az alábbi kép:



    Kép forrása: http://theownerbuildernetwork.co/house-hunting/bamboo-homes/bamboo_house_kengo_kuma/

    Éppen emiatt egy japán hangulatú szoba kialakítása nem olcsó elképzelés. Ugyanakkor ha az ár is fontos, akkor megfizethető kompromisszum lehet ezeknek a fáknak a helyettesítése sötétre lakkozott fenyővel, aminek az ára itthon jóval elérhetőbb. A fa használatakor a japánok kifejezetten szeretik a természetes anyag "hibáit", az erezetét és csomóit kihangsúlyozni, hiszen ezek teszik a végeredményt még izgalmasabbá és természetesebbé.  


    A japán esztétika a tökéletlenséget nagyra tartja. Yoshida Kenko buddhista szerzetes és más nagy hatású gondolkodók is magasztalják a természet tökéletlenségének szépségét. Kenko szerint az azonosság és tökéletesség nem kívánatos, nem szereti a teljes pompájukban virágzó fákat, inkább a bimbózó ágakat, vagy az elvirágzott fák alatti virágszirom takarót emeli ki, hogy azok méltóak a csodálatunkra. Ezzel már lehet természetesen vitatkozni, de tény, hogy a természetes anyagok nem csak természetes hatásuk miatt, hanem erezetük miatt különlegesek a tömeg gyártott egyen-anyagokhoz képest.


    A fa mellett jellemző építőanyaguk a papír, amely a shoji és fusuma tolóajtó panelek falécezése közötti felületet fedi. Szerepe az volt, hogy az üveg megjelenéséig fényáteresztő anyagként engedjen be fényt a bezárt helyiségekbe. A papír vastagságával szabályozták a szigetelés mértékét. A papír esetén ugyanaz igaz, mint a fa esetén, hogy szeretik a tökéletlenségeit, és különböző mintákban láttatják annak szálait, amelyek textúrájában szintén a természet szépsége csodálható meg.


    Fotó: Szigeti Zoltán, Takayamaban skanzen, Japán

    A papíron kívül textilek is jellemzőek a japán berendezésre, ezek többnyire durva kender, pamut és selyem.


    Fotó: Szigeti Zoltán, Shiga Kogenben ryokan (helyi hagyományos panzió) lakószobájának díszfalán, a tokonomában, Japán

    A japán enteriőr padlója fából vagy ből készült, csak a lakóhelyiségekben fedi fonott gyékényből készített felületű tatami.


    Kép forrása: http://decoholic.org/2015/04/23/contemporary-interior-design-at-its-finest-by-designlush/


    A kő rusztikusabb szoba megvalósításban a fal burkolata is lehet, ha annak felülete szintén izgalmas természetes mintázattal teszi kellemessé a falat.
    hg5a2709.jpgFotó: Mile Melinda

    Levonhatjuk tehát a következtetést, hogy míg a japán stílus szögletes és rendezett vonalairól ismert, addig anyagai a természet rendetlenségét hangsúlyozzák, és ennek a kettőnek az egyensúlya esetén adnak harmonikus eredményt.
    A fém és műanyag a hagyományos japán stílusnak nem sajátja, ilyen anyagokat csak a modernebb, a hagyományoktól már elszakadtabb megvalósításokban találunk, mert ezek az anyagok nem sugároznak természetes, megnyugtató hatást.

    Szigeti Zoltán
    Szólj hozzá

    A japán stílus Lakberendezési tippek