2015. okt 19.

Először próbálunk bútorlapos szekrényt újrafesteni

írta: Szigeti Zoltán
Először próbálunk bútorlapos szekrényt újrafesteni

Evelin lányunk februárban születik, és a szobáját természetesen megújítjuk érkezésére! Mosolyogtunk is, amikor beszéltünk róla, hogy az embereknek különböző útjai vannak, ahogyan kifejezik szeretetüket, kedves szavakkal, együtt töltött idővel, érintéssel, ajándékozással... Nálunk úgy tűnik, hogy egy újabb szeretetnyelv is kialakult: a lakberendezés, ezzel fejezzük ki, hogy szeretettel várjuk Evelint, hogy minél szebb szobát alakítunk neki! Remélem, hogy jó ízlése is lesz általa!

Izgalmas projektre vett rá Rita, a feleségem. Amikor először említette, nem az izgalmas szó jutott eszembe... A végeredmény tekintetében egyetértettem, hogy jó ötlet, de a munka mennyisége elriasztott, és azóta kiderült, hogy alá is becsültem a szükséges időt, ezért hasznosnak tartom tapasztalatom megosztását.

Evelin szobájában van egy hatalmas beépített szekrény, ami az alábbi fotón látható. A 90-es évek divatja szerinti fautánzat minta borítja. Mivel a szobát fehér és türkiz színűnek álmodtuk meg, Rita feje felett rajzfilmes izzólámpa világosodott ki, és megnyilatkozott: "Fessük le fehérre!"
Egyetértek, hogy jobb lenne, de ahogy írtam is korábban, megrettentem a munka mennyiségétől, mert mostanában a blogom honlapját is fejlesztem (hamarosan novemberre érkezik!), webshop kialakításán is dolgozom, nem is beszélve arról, hogy sok munkám van azzal is, hogy hamarosan befejezik a munkát a belvárosi befektetés lakáson, amit megbízóm számára koordinálok.


Ezzel együtt a Shrek macska szemei győztek, belevágtunk!

Két festék opcióról hallottunk, az ITT elérhető honlapon négyezer forintért árulják 2,5 dl-enként a krétafestéket ilyen célból. Lévén óriási felületet kell megkennünk, ezért megörültünk, amikor egy blogon rátaláltunk a krétafesték olcsó receptjére: 1 egység modellgipsz + 2 egység beltéri latex falfesték + 1 egység víz. Az egység a lefestendő felülettől függ.
Az említett blog IDE kattintva elérhető, érdemes azért is ránézni, mert nagyon hangulatos és igényes provence-i hangulatú szoba berendezései vannak az itt ajánlott szállásán. Az alábbi képet onnan másoltam ide. Ez legalább biztató, hogy nem csak receptet ír, de szép berendezésű fotók igazolják, hogy van okom reménykedni, hogy működik!

Forrás: http://hazaiprovence.hu/accommodation/chateau-a-loire-volgyi-kastelyok-ihlette-szoba/

Festés előtti rajtfotó:

 


Első tapasztalat, hogy egy réteg nem elég, mert a lakkos felületen nem szeret megtapadni a festék:

 


Első nap festés után a felület nagyjából a fenti fotón látható módon nézett ki, kellett türelem és erős hit, hogy ne vágjam ki az ablakon az egészet türelmetlen frusztráltságomban...

Második napi festésre Rita tanácsára beszereztünk fúróval használható keverőt - ez sokat segített azon, hogy kevésbé csomósodjon be gipsz a keverékben, ugyanis a csomók a felületen csiszoláskor szeretnek kifordulni a festékből és felfedni a mögötte maradt színt.


Ahogy a fenti fotón látszik, alakulunk már, a második réteg festék után már többé kevésbé egységes fehér felületet kaptunk. Harmadik rétegre már csak a hibákat javítottuk, mert a túl vastag réteg esetén el kezdett felrepedezni a festék itt-ott, amit újra kellett festeni lecsiszolás után. (Ha valaki jobban ért hozzá, hogy mi ennek az oka, ha nem ez, kérem jelezze kommentben!)

Harmadik nap végére odáig jutottunk, hogy többé kevésbé szép fehér felületet kaptunk. Ez azonban vízzel oldható réteg annak ellenére, hogy a latex festék elvileg mosható, dörzsölhető, mert a gipsz benne oldható. Ezt jövő hétvégén még színtelen wax-szal fedni kell a tartósság érdekében.

A technika nem rossz, hiszen megoldást ad lakkozott felület átszínezésére. De időigényes, ezért főleg ekkora felület esetén annak ajánlom, aki igazán elszánt és türelmes. Evelin lányunknak ez a szeretet kinyilvánításunk végül egy maraton, bízom benne, hogy jövő héten a lakkozás szép végeredményt mutat. Adok majd hírt róla!

Szigeti Zoltán

tygertrend.hu

logo-torii-32.png

 

Szólj hozzá

DIY