2015. nov 25.

Letisztult japán stílust rejt a belső udvar ablaka

írta: Szigeti Zoltán
Letisztult japán stílust rejt a belső udvar ablaka

Megbízómtól azt a feladatot kaptam, hogy egy fekete-fehér-világos fa színekre épülő modern enteriőrt rendezzek be, amely eleganciájával és letisztultságával vonzza a lakásba a hosszú távú bérlőket. A megbízás mintha csak a japán stílusra lett volna szabva, amelyik a kedvenc stílusom!

A japán kultúra jelentős része kínai és koreai gyökerekre tekint vissza, így a ma japán stílusként ismert irány több ezer éves finomítás eredménye. A japán stílusnak azért van különleges hatása, mert nem csupán dekorációról és néhány stílusban összeillő bútorról és textilről szól, hanem egy életmódot és a mögötte rejlő zen filozófiát tükrözi. A japán stílus jellemzőiről ITT, anyaghasználatáról ITT, hagyományos berendezési elemeiről ITT, bútorairól és dekorációjáról ITT, fényhasználatáról és színeiről ITT írok bővebben. Ezt a hagyományt és harmóniát igyekeztem egy modern lakás világába költöztetni.

A lakásba belépő elé táruló látványt a fehér falak világossága határozza meg, amit a fekete és a nyírfa színének összeillő ritmusa tör meg a burkolatokon és a bútorokon.

hg5a2598.jpg

Fotó: Mile Melinda

Az előszobából nyíló nappali különleges japános díszrácsos fala tűnik fel először az átadó pult nyírfa burkolatú keretén keresztül. A díszrács vonalát követi a szokatlan galéria kerítés is, amelynek dísz és tároló funkciója elegáns és praktikus megoldás. A fekete ismétlődés monotonitását oldják fel játékosan a díszrács falára szerelt nyírfa színű lebegő polcok.

hg5a2673.jpg

Fotó: Mile Melinda

 

A nappali különleges megoldásai közé tartozik az olcsó gömb papírlámpa egyedi füzérszerű használata is, ami szintén játékos hatással oldja a japán stílus szigorú szögletességét. A kanapé előtti dohányzó asztal ehhez a megbízáshoz készült egyedi darab, amelynek szerkezete a galéria tartó gerendájáéval azonos, és visszaköszön ennek felületén is a lakáson végigfutó fekete és nyírfa szín.

hg5a2769.jpg

Fotó: Mile Melinda

A nappali kanapéjának díszpárnái és puffja Uhlár Kamilla textiltervező designer japán stílusú kollekciójának darabjai, amelyek szépen harmonizálnak a szoba és a fali kép színvilágával. A falon lévő fotót én készítettem egy kiotói shinto szentély kerengőszerű ösvényének torii kapuiról, és ide hívattam elő vászonképre. Ezek a torii kapuk adták az ötletet a Tyger Trend dupla T-s logójához is.

hg5a2638.jpg

Fotó: Mile Melinda

 

hg5a2730.jpg

Fotó: Mile Melinda

A dohányzó asztalon lévő sakk tábla az én kerámia alkotásom. A szemben álló seregek a trópusok és a sarkvidék állataiból állnak. A tábla maga már egy játék, ugyanis nem egy darabból áll, hanem puzzle módjára kell összeilleszteni több kisebb darabból. A megformált állatok nem sablon szerint, hanem egyenként készültek, és külön egyéniségük van. Erre példa a sarkvidék fehér gyalogjai, amelyek mind pingvinek, de van köztük alteros pingvin, langaléta, sumo, punk pingvin, sőt, a trópusok gyalogjai közé rejtőzve teknőspáncél álruhában is van egy kémpingvin a feketék közt.

hg5a2641.jpg

Fotó: Mile Melinda

 

hg5a2717.jpg

Fotó: Mile Melinda

A nappali felett a már említett fekete polcrendszer kerítés mögött a galérián lett kialakítva a hálórész, ahol szintén egyszerű és letisztult hatás elérésére törekedtünk.

hg5a2606.jpg

Fotó: Mile Melinda

A lépcsőn felfelé haladót meglepetésként érheti a lépcső tetején egy egérlyuk, és annak ruha teregetése, amely jelzi, hogy a galériának más lakója is van. Ez a falfestés már védjegye a lakásoknak, amiket mi rendeztük be.

hg5a2609.jpg

Fotó: Mile Melinda

A lakás felújítás tervezésekor három fő célt határoztunk meg a stíluson túl:

  • A galériára vezető padláslétra megszüntetése, és rendes lépcső kialakítása alatta beépített szekrénnyel;
  • A fürdőszoba teljes felújítása;
  • A fenti két célt is beleértve a teljes felújítás megvalósítása 1,5 millió forint költségvetésből.

A kivitelezés során felmerültek a tervhez képest további meglepetés költségek a bontás során, de az alternatív beszerzéseknek köszönhetően a költségkeretben sikerült maradni úgy, hogy ráadásul a vállalt felújításokon kívül olyan plusz feladatokat is megoldottunk, mint a nyílászárók lefestése, illetve a hangulat világítások telepítése.

A nappali és a konyha átjárójában lett kialakítva az étkező átadópult, amelynek nyírfa bútorlap burkolata végig keretezi az átjáró belső felét. A konyha padlóburkolatán jelenik meg itt a lakás egészén végigfutó színvilág fekete eleme.

hg5a2663.jpg

Fotó: Mile Melinda

A lakás izgalmas helyisége még a fürdőszoba, amelyben a fekete burkolat és fehér szaniterek eleganciáját különleges módon egészítik ki a japán stílusra jellemző természetes anyagok, mint a bézs színű terméskő fali burkolat a kád felett, a WC mögötti pószter tapéta zöld erdő hangulata, illetve a mosdó ide készíttetett bambusz asztala.

hg5a2709.jpg

Fotó: Mile Melinda

 

hg5a2678.jpg

Fotó: Mile Melinda

A felújítás tervezésekor célként megfogalmazott fekete-fehér-fa színvilág, és a letisztult, elegáns összhatás láthatóan a japán stílussal teljesen összeegyeztethető, ezért boldogan vágtam bele. Az eredmény mégis újra meglepett, és boldogan nézegettem órákon keresztül az elkészültekor. Jó volt itt aludni!

A lakás befektetés célból készül, és másfél hét alatt kiadásra került, az első érdeklődő kivette 120 000 Ft/hó bérleti díjért. Azt tekintve, hogy a lakás vételi ára 13,5 millió Ft volt, a felújítás összértéke 2 millió forint alatt, így állítható, hogy a befektetés éves hozama adózás után is kiemelkedő (120 000 * 12 * 0,7) / 15 500 000 = 6,5%.

Szigeti Zoltán

tygertrend.hu

logo-torii-32.png

 

 

Szólj hozzá

A japán stílus Lakberendezési tippek