2015. dec 01.

Program ajánló: A mai modern lakás az art decoval kezdődött

írta: Szigeti Zoltán
Program ajánló: A mai modern lakás az art decoval kezdődött

Vasárnap a Miénk a Ház! nonprofit szervezet újabb várossétáján jártunk a belvárosban. Nem első sétánk volt velük, ezért állíthatom, hogy Maczó Balázs szokás szerint izgalmas vezetésében volt részünk.
A mai sétánk hívószava az art deco volt, és a Váci utca környéki 1930-40-es évek világába és épületeibe engedett betekintést. Olyan különlegességeket láttunk, mint az alábbi izgalmas ablak és mennyezeti világítás kombináció, amelyet Kozma Lajos tervezett az akkori kor legmenőbb fogorvosi rendelője számára a Kígyó utcába:
wp_20151129_11_46_41_pro.jpg
De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen meglepő fordulattal kezdődött a séta, ugyanis a Régiposta utcai meki előtt találkoztunk, ahol egy unalmas kockaház homlokzata csúfítja el az utcaképet. Még mosolyogtam is, hogy milyen vicces, hogy épp erre az épületre van kiírva, hogy ki tervezte, építette, mit számít egy ilyen épületnél, gondoltam. Az épület, amiről mesélek:
capture.PNG
Mint kiderült, nem is véletlen, hogy itt találkoztunk, ugyanis ez az épület a modern (nem jelzőjű, hanem stílusú) építészet egyik mintapéldája, és ugyanannak a Kozma Lajosnak a munkája, mint a fent bemutatott üveges megoldásé. Az art decoról a berendezési tárgyakon túl nem sokat tudtam, ezért is jöttünk el a sétára, de meglepett, hogy mennyire más hatása van ennek a honlokzatnak, mint az eddigi art deco elképzelésem. Ugyanis az art deco a szecesszió utáni lecsendesedő korszak, amelyben mint kiderült, a szecesszió után a visszafogott, letisztult vonalvazetést tartották esztétikusnak, ezért is indult meg az ilyen kockaházak építése. A Galamb utca utcaképe ezt tükrözi a Százéves étterem barokk épülete mögött, amely eltörpül a modern kockaházak előtt.
wp_20151129_11_10_50_pro.jpg
Ahogy az lenni szokott, mivel a szecessziót követő korszakról van szó, ezért nagy hanggal becsmérelték is a divatból kifutott szecessziót, és sok szecessziós homlokzatot át is építettek, egyszerűsítettek. Ekkor bontották el a földalatti Andrássy úti megállóinak díszes lejáróit, mint amilyen az alábbi képen látható is volt:
2.PNG
Forrás: ITT
Az art deco számomra nem véletlenül inkább a belsőépítészetéről vált ismertté. Főképpen azért, mert homlokzatai egyszerűek, szögeltesek, ennek díszitése helyett a lakásainak praktikumára sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek. Kozma Lajos volt az egyik első olyan belső építész, aki a korábbi egymásból nyíló szobás-hallos lakásszerkezetet újragondolta, és használhatóbb alaprajzú, praktikusabb berendezésű lakásokat alakított ki, amelyek a mai kor új építésű lakásaihoz sokkal inkább hasonlítottak már. A mai modern fürdőszoba falra szerelt mosdós megoldása és a WC funkcióális kialakítása is ehhez a korhoz köthető:
wp_20151129_11_24_45_pro.jpg
Mai szemmel nézve érdekes, még a fenti háttér információkat is tudva, hogy ez az ház az 1930-as éves belvárosának egyik legmagasabb presztízsű lakóépülete volt a futurisztikus homlokzata és újszerű kialakítása folytán. Gondoljunk bele, hogy építésekor a belvárost  csak klasszicista, barokk és szecessziós épületek jellemezték, még hasonlót sem nagyon lehetett látni, tehát nem csak kuriózum, de menő is lehetett.
Ma már persze utólag más a hatása, de ne felejtsük el, hogy csak azért, mert ez az előző stílus, attól még nem elbontásra való, hiszen ezzel ugyanazt tennénk, mint az art deco építészei, akik az Andrássy úti utcaképet fosztották meg a szecesszió csodáitól.
Érdekes további tény, hogy a sok budapesti épület, amit bauhaus stílusúnak gondolunk, valójában art deco stílusú. Bauhausnak ugyanis szigorúan véve csak a német bauhaus iskolában végzett építészek épületei minősülnek, és sokkal puritánabb és formaközpontúbb stílus, mint a "budapesti bauhaus". Valódi bauhaus házból kevés van Magyarországon, az alábbihoz hansoló márvány burkolatos, órás, álkandallós lépcsőházak mind az art deco lakberendezési jegyeit őrzik.
wp_20151129_11_01_43_pro.jpg
Miért nevezzük hát az ilyen házak többségét bauhausnak hagyományosan? Feltételezhető, hogy azért mert az art deco egy francia eredetű irányzat, amelynek kiteljesedésének időszaka egybeesik a trianoni döntés utáni korszakkal, amikor a magyar közhangulat nem volt nyitott semmire, ami francia.
Szóval sok érdekeset lehet hallani egy ilyen sétán a városunkról, amiben sétálunk nap, mint nap. Akit érdekel, hogy csatlakozzon a sétáikhoz, a facebook oldalukon lehet érdeklődni a sétáikról ITT.

Szigeti Zoltán

tygertrend.hu

logo-torii-32.png

 

 

Szólj hozzá

Lakberendezési tippek Érdekességek-mosolyok