2016. feb 26.

A steampunk hódít: beton, rozsda és fa a mosdóban

írta: Szigeti Zoltán
A steampunk hódít: beton, rozsda és fa a mosdóban

Érdekes élményben volt részem egy újlipótvárosi kávézó mosdójába betérve. Mielőtt még obszcén célozgatások tárgyává válnék, tisztázom, hogy lakberendezési élményről van szó...  Korábban is találkoztam már a steampunk stílussal, és ez a mosdó is ennek a stílusnak egy visszafogottsága miatt érdekes példája volt. Ez a visszafogott megvalósítás, illetve az egyre több ilyen stílusú berendezés számomra annak jele, hogy ez a rétegstílus kezd divatstílussá válni, ezért mindenképp érdemes barátkozni vele, tanulmányozni.

A steampunk a wikipedia ITT elérhető angol nyelvű bejegyzése szerint a sci-fi és a fantasy egy alfajtája, amelynek technológiai és esztétikai vetületét a gőzgépek tizenkilencedik századi indusztriális látványa ihleti. A steampunk munkák közös vonása, hogy a brit viktoriánus és az amerikai vadnyugat tizenkilencedik századának alternatív történelmi korába képzelik és tervezik azokat, egy olyan poszt-apokaliptikus világba, amelyben a  gőzhajtás használata jellemző maradt. Lévén az elképzelt világuk a múltból merít, és mégis jövőbeli elképzelésű, ezért egy érdekes retrofuturisztikus stíluskeverék, amelyben a kézműves és DIY megoldások keverednek a digitális kijelzőkkel és egyéb modern megoldásokkal.

A steam punk belső építészeti megvalósítására jó példa az alábbi képen látható bár:

shanna-jones-photography-yatzer-truth-coffee-shop-cape-town-11_1.jpg

Forrás: ITT

A stílus izgalmas, ugyanakkor közel sem letisztult, ami számomra fontos. És akkor hogyan is néz ez ki visszafogottan egy mosdóban, mégis a stílust kevésbé ismerőknek még szokatlanul?

A steam punkot alapvetően a réz és egyéb fémek használata jellemzi, ezért is kézült a WC tolóajtaja rozsdás hatású vaslapból, amire szintén raktár hangulatot erősítő fogantyút szereltek. A stílus retró jellegét jól egészíti ki a régi stílusú-mintájú moza cement padlólap. 

wp_20160122_15_49_01_pro.jpg

Nyers beton falak veszik körbe a mosdót erősítve a steam punkra jellemző indusztriál hatást. Ezt érdekesen egészíti ki a skandináv stílusra emlékeztető fadeszkás falburkolat a modern rejtett WC tartály előtt. Retro vas és beton a modern rejtett WC tartállyal, így együtt lesz valóban retrofuturisztikus az összhatás.

wp_20160122_15_48_02_pro.jpg

A mosdó szintén betonból van öntve, a csap vízvezetékeinek falon kívüli vezetése és az olcsó csap is a steampunkra jellemző stílusjegy. 

wp_20160122_15_48_38_pro.jpg

Szerintem nagyon izgalmas az összhatás. A rozsdával és betonnal is meg tudok barátkozni, a cementlap mintája és a fadeszkás kiegészítés pedig kifejezetten nagyon tetszik.

A mosdó körüli higiénikus érzés hiánya azonban szerintem még átgondolandó. Elismerem, hogy stílusazonos, de nem szép és nem tiszta hatású.

 

Szigeti Zoltán

tygertrend.hu

logo-torii-32.png

Szólj hozzá

Lakberendezési tippek