2016. jún 27.

Mitől több az igazi lakberendezés, mint bútor tologatás?

írta: Horváth Rita Nikolett
Mitől több az igazi lakberendezés, mint bútor tologatás?

Sokan azt gondolják, hogy a lakberendezés nem áll másból, mint bútorok tologatásából, falak színesre festéséből, és néhány drága dekoráció elhelyezéséből.

Én is nagyon szeretek lakberendezési műsorokat nézni, ahol bemutatják, hogy hogyan varázsolnak stílusos, élhető lakhelyet egy lelakott lakásból. Ezek a műsorok ritkán mutatják a háttérmunkát, csak fél órában összefoglalják a lakás felújítását. Vajon milyen tervezési munka szükséges ahhoz, hogy elérjük a kívánt eredményt?

Szeretném bemutatni, hogy milyen fő lépésekből áll a lakberendezési tervezés, hogy a megbízó eredményül olyan életteret kapjon, ami ízlésének és igényeinek is megfelelő.

1. Az ingatlan felmérése

Első lépés a megbízó lakásának vagy házának felmérése, illetve bejárása. Ez azt jelenti, hogy a lakberendező megnézi az ingatlan környezetét, tájolását, illetve hogy milyen kötöttségeket kell figyelembe venni tervezéskor. Ilyen a főfalak, a strangok helye, a külső homlokzati kép megtartása. Pontos méreteket kell venni az egyes helyiségekről, ha nincs a tulajdonosnak méretezett alaprajza. A lakókörnyezet felmérésének a stílus irányzat kiválasztásában van szerepe, hiszen egy panel lakásban nem biztos, hogy jól mutat egy stukkós, klasszicista berendezés, vagy egy vidéki parasztházban egy minimalista enteriőr. lehet persze szándékosan ez is persze a koncepció, hogy minél eklektikusabb legyen a kívánt hatás. Ebben a fázisban felmérési alaprajzot készít a lakberendező, amin szerepelnek a falak, az ablakok, az ajtók, a strangok, a kémény helye, a lépcső, és a beépített bútorok.

Fontos megbeszélni a megbízóval, hogy milyen szintű átalakításra gondolnak, csak a meglévő enteriőr módosítása a feladat, vagy teljes felújításra van igény, hiszen ezen múlik, hogy a lakberendező fantáziája mennyire szárnyalhat.

5_22.JPG

Forrás: ITT

2. A megbízó életvitelének megismerése

Az igények felmérésekor fontos, hogy a lakberendező megismerje a megbízó életvitelét, szokásait. Fontos, hogy kialakuljon egy bizalmi viszony köztük, hogy elmerje és tudja mondani azokat az elképzeléseit, vágyait, ami segítheti a tervezést és a tökéletes eredmény elérését. Gondolok itt olyan példákra, hogy szeret tévé nézés közben vacsorázni, vagy a mellékhelységben olvasni, vagy barátokat áthívni vendégségbe. Ezek lehetnek akár intim, személyes dolgok, de ezektől az apró részletektől lesz igazán személyre szabott a lakás.

Lényeges, hogy átbeszéljék, hogy milyen stílus áll hozzájuk közel, esetleg milyen megoldások tetszettek más lakásokban, milyen bútorokhoz, tárgyakhoz vagy akár színekhez ragaszkodnak, amit mindenképp viszont szeretnének látni a megújult otthonukban. Fontos, hogy a lakberendező tisztában legyen a következő alapinformációkkal: A megbízók milyen emberek? Mivel foglalkoznak, és mi a hobbijuk? Mik a terveik a jövőt tekintve? Az együtt lakók összetételében számítani lehet-e változásra? Milyen szintű komfortot igényelnek a lakók? Mennyi pénzt szánnak az átalakításra, vagy felújításra?

Ahhoz, hogy az igényeket kellő részletességgel fel tudja mérni, a lakberendezőnek többszöri konzultáció szükséges. Az igényeket minden helyiségre át kell beszélni.

A hálószobában az alvási szokásokat kell megvizsgálni, pl.: korán vagy későn fekvő, ágyban tévéző, vagy reggeliző, vagy olvasó a megbízó? A konyhát tekintve fontos, hogy a megbízó szeret-e főzni vagy ritkán használná a konyhát, milyen komfortú technikát szeretne? Szükség van-e külön étkezőre vagy szeretné a nappaliban elhelyezni. Mikor étkezik együtt a család, ritkán, gyakran, szeretnek-e vendégséget szervezni? A nappaliban szeretne-e rendszeresen barátokat, családot fogadni? Milyen szórakoztató elektronikát működtetne? Szeretne-e könyvet elhelyezni, akar-e növényeket tartani? Költözik-e háziállat a lakásba? A fürdőszobában milyen berendezés legyen: fürdőkád vagy zuhanyfülke? Mosógépet itt szeretné-e tárolni, a ruha szárítását szárítógéppel, vagy fregolival szeretné megoldani? Legyen-e külön WC, szüksége van-e bidére?

4_21.JPG

Forrás: ITT

3. Koncepció kidolgozása

A tervezési folyamat vezérfonala a koncepció kidolgozása, ami azt jelenti, hogy milyen stílust választunk, milyen hangulatot, életérzést szeretnénk kialakítani. Egységessé és harmonikussá tudjuk varázsolni a lakást, ha az alap koncepciót az egész lakásban követjük. Például mi nagyon szeretjük a természetes anyagokat, ezért a lakásunkban több helyen is visszaköszön a fa, kő, nád természetes formájában is. Ennél a fázisnál kell figyelembe venni a meglévő bútorok elhelyezését is. Ahhoz, hogy az megálmodott koncepció könnyebben elképzelhető legyen, egy montázst szokott készíteni a lakberendező, ami tartalmazza a színvilágot, hangsúlyosabb bútorokat, mintákat, dekorációkat, és a használandó búrkolatokat, textiliákat. Ilyen például az alábbi képen látható montázs, amit egy modern magyaros hangulatú étterem számára készítettünk.

kepkivagas_1.JPG

 

4. Költségtervezés

Az igény felmérés során nagyon fontos megtudnunk azt, hogy a megbízó mennyit tervez a lakás átalakításra költeni. Ez alapján elengedhetetlen egy pontos költségterv kidolgozása, ami minden részletet tartalmaz. Ez segít abban, hogy lássuk és bemutassuk, hogy az eredeti elgondolásba mi férhet bele, módosítani kell-e a tervet, vagy még ki lehet esetleg bővíteni azt. Látva a költségeket az a döntés is születhet, hogy a felújítást szakaszosan szeretnénk kivitelezni, hiszen a koncepció kész, csak a megvalósítás ütemezése kérdéses.

1_22.JPG

Forrás: ITT

5. Vázlattervek készítése

Miután megtörtént a igény felmérés, vázlat terv készül, ahol láthatóak a különböző funkciók a lakáson belül. Többféle jó megoldás lehet, ezért több tervet érdemes készíteni. Például manapság nagyon népszerű az amerikai konyhás nappali megvalósítása, amit többféleképpen is be lehet rendezni. Van aki viszont ragaszkodik a külön konyha helyiség megtartásához. A megbízó igénye válogatja, hogy a nappali vagy a konyha legyen hangsúlyosabb, esetleg az étkező domináljon. 

6_19.JPG

Forrás: ITT

6. Végleges terv készítése alaprajzzal és számítógépes 3D látványtervekkel

Az elfogadott vázlatterv alapján elkészül a méretarányos alaprajz, ami már tartalmazza a szobák végleges helyét és a bútorok megbeszélt elrendezését. Fontos, hogy figyelembe kell venni a bútorok használatának ergonómiai szabályait, hogy minden helyiséget kényelmesen lehessen használni. A méretek pontos és precíz betartásával elkerülhető olyan hiba, hogy például egy szoba ajtót ne lehessen kinyitni egy rosszul elhelyezett szekrény miatt, a fiókokat ki lehessen teljesen húzni, és az étkező asztalhoz kényelmesen le lehessen ülni a székre, elférjen az asztal alól kihúzása is a széknek.

Az alaprajz mellett 3D-s látványterv készítése is célszerű, mert ezzel lesz igazán látható, és elképzelhető a megtervezett lakás színharmóniája, térérzete. A funkcionális elrendezésen túl itt már megjelenik a belső tér karaktere, látszódik milyen a burkolatok összhatása. A terv már olyan bútorokat, burkolatokat, kiegészítőket tartalmaz, ami már kereskedelemben kapható. A megbízónak nagy segítséget jelent az, ha a lakberendező megmondja azt, hogy az egyes elemeket hol lehet beszerezni, ezzel energiát és időt megspórolva neki. Az alábbiakban egy olyan látványtervünk látható, ami egy amerikai konyhás nappali tervét mutatja be. Ez a kép azért jelentett nagy segítséget az elképzeléshez, mert három helyiség egybenyitásából jött létre a felújítás utáni tér.

7_1.jpg

 Forrás: ITT

A lakberendezési terv akkor tökéletes, ha az tükrözi a megbízó személyiségét, és úgy szolgálja az elvárásait, hogy hétköznapi jó érzéssel tölti el a praktikuma, időtálló, és lehetőséget ad a jövőbeli változtatáshoz, ha például bővülne a család. A trendek, és az ember ízlése is változik idővel, így arra is érdemes figyelni, hogy hogyan lehet később, könnyebben újabb módosításokat csinálni kisebb ráfordítással.

 

Horváth Rita

tygertrend.hu

Szólj hozzá

Lakberendezési tippek