2016. okt 27.

Otthonosan a gyárban? Szelídítsük meg az indusztriális stílust!

írta: Horváth Rita Nikolett
Otthonosan a gyárban? Szelídítsük meg az indusztriális stílust!

Ha szereted a bontott téglát, a beton falat, a fém vázas polcokat, a raktári hangulatot, akkor az indusztriális stílus neked való! Ez az irányzat az USA és Anglia nagyvárosaiban vált közkedveltté először, valószínűleg az ipari forradalom elhagyatott épületeinek funkció újragondolása jegyében. New York művésznegyedeit idézi fel a hangulata és dekorációja.

Miért ennyire népszerű? A hangulaton túl az ár is oka, ennek a stílusnak a kialakításához nem kell drága tárgyakat vásárolni, elég ha a bolha piacon vagy raktárakban körbenézünk. Ebbe a stílusba még az is belefér, hogy a fal vakolatlan, a bútorok kopottak. Kifejezetten illenek ehhez a stílushoz a raklapbútorok is.

Izgalmas és trendi hatást kelt, ha a modern bútorokat variáljuk az ipari, gyári tárgyakkal, amelyeket újra is hasznosíthatunk új célt adva nekik. A stílusra jellemző az ipari építészeti elemek meghagyása, sőt azok hangsúlyozása a belső térben. Sokszor alkalmazzák dekorációs elemnek a vízvezetékek falon kívül vezetését.

Jellegzetes textúrák a bontott tégla, nyers beton, fém, kezeletlen fa.

Jellemző színek főképpen azok, amik előfordulnak raktárban vagy gyárépületben, például a szürke, a fehér és a rozsdabarna.

A bútorok választásakor természetes, nyers színeket részesítsünk előnyben, mint a natúr fa, illetve a fémek színeit. Kanapé esetén jó választás a bőr huzat.

Alapszabály a berendezésben, hogy a bútoroknak inkább funkcionális, egyszerű vonalvezetése van, a díszítés ebben a stílusban nem jellemző.

Az indusztriális stílus nem csupán egy lakberendezési stílus, hanem egy életérzés. Újrafeldolgozza a régi anyagokat, mellőzött tárgyakat, amiknek tiszteletet adva főszerepet ad a minden napokban.

Lássunk néhány ötletet arra, hogy a lakásunkban az egyes helyiségeket hogyan rendezzük be ipari stílusban.

Nappali:

Hálószoba:

Forrás: ITT

Konyha:

Forrás: ITT

Fürdőszoba:

Kétségtelen, hogy ez a stílus irányzat eléggé megosztó: vagy beleszeret valaki, vagy teljesen elutasítja. Szerintem viszont lehet ezt a stílust úgy választani, hogy csak egy-egy stílus jegyet csempészünk be otthonunkba. Sokkal otthonosabbá válik, ha erős, de egyszerű természetes anyagból készült textileket használunk benne: függönyöket, terítőket, szőnyegeket, párnákat. 

Ez a stílus nagyon jól párosítható más irányzatokkal is, például remekül megférnek benne a modern bútorok! Néhány példa arra, hogyan lehet keverni az indusztriális stílust más irányzatokkal:

Romantikusan indusztriális

kever_1.jpg

Rusztikusan indusztriális

kever_2.jpg

Modern indusztriális

kever_3.jpg

Bármit választhatunk dekorációs tárgynak az indusztriális stílusban, a lényeg az, hogy az sugározza a nyers erőt. Merjünk használni fémet, akár matt, krómozott vagy csillogós formában is.

Kiegészítőkben használjunk például nagy számlapos ipari órát, fémkeretes tükröt, fém tárgyakat, ipari ventilátort.

f3b491440f35295793b4e485ea0ead96.jpg

0a03bdd88f7dfc539b909ba0732d9de1.jpg

 

 kieg_3.jpg

kieg_4.jpg

kieg_5.jpg

009.jpg

523684_361684777207374_2139219655_n.jpg

konyv.jpg

Forrás: ITT

Néhány tipp arra, hogy nagyobb lakberendezési üzletekben milyen bútorokat, burkolatokat és kiegészítőket lehet könnyen elérni az indusztriális stílushoz:

Hektar függő lámpa az IKEA-tól

hektar-fuggolampa-szurke_0149993_pe308143_s4.JPG

 

Láda a MÖMAX-tól

2876618.jpg

Dohányzó asztal a a MÖMAX-tól

2_40.JPG

Woodstep laminált padló a Diego-tól

1_36.JPG

 

padlo.jpg

Metal PVC a Diego-tól

padlo_2.jpg

Forrás: ITT

 

Horváth Rita

tygertrend.hu

Szólj hozzá

Lakberendezési tippek