2017. aug 10.

Felújításkor óvatosan selejtezz!

írta: Szigeti Zoltán
Felújításkor óvatosan selejtezz!

A padlás selejtezésekor mosolyogtató olvasmányra bukkantam: a Lakáskultúra 1989-1991-es évfolyamának kiadványaira! Természetesen azonnal elkezdtem lapozgatni az újságokat.

Nem csak azért érdekes, hogy ilyen nagy múltra tekint vissza az újság, hanem azért is, mert döbbenetes visszanézni, hogy milyen enteriőröket és bútorokat ajánlottak akkoriban. Olyan fura visszatekintés ez abba a világba, aminek bútorait kiselejtezzük felújításkor, mint amikor az ikea irodájában járva a falon mementoként kirakott éves katalógusok címlapjait nézegettem. Hát igen, a divat változik, és vele a mi ízlésünk is.

Vagy mégsem teljesen, és nem csak a "retro" értekelhető egy ilyen visszatekintésben?

Erre találtam két érdekes példát a lapokban.

1989 első kiadványában nem csak Kulka János akkori lakását nézhetjük meg (amelynek egyik fotóján reklámként még az ikea papírzacskót is kint hagyták a konyha előterében), de egy különleges kör alakú polcot is láthatunk az egyik bemutatott lakás nappalijának falán:

img-2804.JPG

Azért szúrt szemet ez a polc, mert nagyon teszik, és régóta szemezek vele a német Monoqi nevű webshop visszatérő akciójában. Jaanus Orgusaar kínálatában nagyon hasonlót 110 ezer forintért kínálnak:

20170703_213428000_ios.png

A fentiekhez hasonlóan egy a múltból talán ismertebb bútorra is rábukkantam 1991 3-adik sszámában: a kocka alakú minimalista dohányzó asztalra:

img-2806.JPG

Ez kifejezetten sláger termék pár éve, rengeteg gyártó kínálatában megtalálható, egy szintén Monoqis példa az alábbi 75 ezer forintét:

unnamed.png

Közhely, de a divat ismétli magát, csak nem mindig emlékszünk rá 20-30 év távlatából. A fenti két példához hasonlót kutatok még a lapokban, mert ezek ráébresztenek, hogy a múltat érdemes tisztelettel kezelni, és széles látókörrel selejtezni, amikor felújítunk, mielőtt a különleges design bútort a lomok tetejére dobjuk ki!

 

Szigeti Zoltán

tygertrend.hu

Szólj hozzá

Lakberendezési tippek