2015. júl 12.

Lakberendezz környezettudatosan!

írta: Szigeti Zoltán
Lakberendezz környezettudatosan!

Lapos képernyős monitorod van már, vagy régi dobozos? És a tévéd?
Mi már második lapos képernyős tévénket használjuk, és bár remek készülék és nagyon szép, komoly lelkiismeret furdalást érzek, amikor eszembe jut időnként az a dokumentum film, ami bemutatta, hogy hova került az a rengeteg "dobozos" tévé és monitor, aminek száma szerintem a Föld lakosságának számával vetekszik...
Ugyanis hegyeket építettek belőlük. A gazdag országok összegyűjtötték a hulladékot, és a hulladékhegyek méretéből ítélve sok esetben előfordult, hogy segélyszállítmányként küldték a kidobott tévéket Afrikai országokba. Ez még papíron jól is hangzik, a tévék meg is érkeztek Afrikába, de az ott felhalmozott tévéhegyek nem azt bizonyítják, hogy szegény családoknak osztották szét, hogy legyen tévéjük, hanem azt, hogy a segély szállítmánynak papírozás pusztán fedezte azt a tényt, hogy a gazdag országok lerakták a szemetüket egy szegény országban.

Amióta ezt láttam, azóta igyekszem a saját vásárlásaim esetén is mindig tudatosítani, hogy milyen szemetet generál, amikor veszek egy új tárgyat - tényleg szükségem van a régi tárgy cseréjére és így a szemetelésre?

Az utóbbi évtizedekben elfelejtettük azt, mit nagyszüleink még tudtak: sok hulladék ment a komposzthalomra, a tejfeles doboz jó volt palánta nevelésére, hallottam még olyat is, hogy a tejeszacskókból lábtörlőt csomóztak, és ég sorolhatnánk a sok egyéb praktikát, amit mára elfelejtettünk, csak két naponta visszük le egyre nagyobb zacskóban a szemetet a kukába...

Most fedezzük fel újra, hogyan hasznosították a hulladékot: nem csak hogy sokkal kevesebbet költöttek, sokkal kevesebb szemetet is állítottak elő.
Azt hiszem érdemes ezeket újratanulnunk, és innentől kezdődik a bejegyzés azon része, hogy mi tesz boldoggá?

Ezért örülök annak, amiről írtam korábban a kis lakásunk felújításakor is (ITT olvashatsz róla), hogy a jófogás.hu-n sok olyan használható "hulladékot" lehet töredék áron megvenni, amit valaki már kidobna, de más még hasznosítja. Például a kanapé, amin írom ezt a bejegyzést: szép még, kényelmes is, és húszezer forint volt.

Ezért örülök annak, hogy Budapest nagy részén már egyre többen szelektíven gyűjtjük a hulladékot végre.

Ezért örülök annak, hogy hírt kaptam arról, hogy EU-s támogatással két úgynevezett " Szemléletformáló és Újrahasználati Központot" építenek 2015 őszi átadással a XV-ödik és a XVII-edik kerületben. A két központ hulladékudvarként fog működni, ahol "azok a tárgyak vagy használati eszközök cserélhetnek gazdát, amelyek tulajdonosaik számára már nem képviselnek értéket, ugyanakkor más számára - akár javítás után - még felhasználhatóak."
(ITT olvashatsz róla)

És ezért örülök annak a lakberendezési vetületnek is, hogy még ha a felújítások sok szemetet is állítanak elő, az már rajtunk is múlik, hogy mennyit. Egyre több az a kreatív megoldás a fentieken túl is, amivel az ökológiai lábnyoma csökkenthető a környezetünk igényes megújításának.
Erről néhány izgalmas példát be is másolok, amiket az internetről gyűjtöttem.
Szép vasárnapot mindekinek!

 

 

 

 

 



Szigeti Zoltán

tygertrend.hu

logo-torii-32.png

 

 

Szólj hozzá

DIY Lakberendezési tippek