2015. okt 14.

A japán stílus V. - Fények, színek

írta: Szigeti Zoltán
A japán stílus V. - Fények, színek

A korábbi bejegyzéseimben a japán stílus néhány magával ragadó részletéről írtam. ITT elérhető bejegyzésemben összefoglaltam, hogy a japán lakberendezési stílusnak milyen filozófiai gyökere van, hogyan hat rá a tao gondolatvilág, ami más irányzathoz képest különlegessé, és a leginkább megnyugtató és harmonikus lakberendezési stílussá teszi.
 
A japán stílus jellemzőinek részleteit ezután a bevezető után fejtem ki az alábbi bejegyzésekben:
  • Anyaghasználat (elérhető ITT)
  • Jellemző berendezési elemek (elérhető ITT)
  • Helyiségek, bútorok, dekoráció (elérhető ITT)
Ebben a bejegyzésben arról írok, hogy miben különbözik az európai és a japán mentalitás a nappali fények lakótérbe engedése és az esti világítás kapcsán. A japán stílusú szobák többnyire világosak és átláthatóak, de a fényeket az európai kultúrával szemben máshogy használják nappal és este mesterséges világításkor is.


A direkt megvilágítás helyett a japán szobában a hangulat világítást preferálják, amely a teljes teret belepi és hangulatot teremt. Ezt a mentalitást tükrözi az is, hogy nem jellemző lebarnult japán embert látni, ugyanis napernyőkkel és egyéb árnyékolókkal, illetve teljes testet befedő öltözettel védekeznek jellemzően a napsütéssel szemben, mert szépség ideáljukban a fehér bőr sokkal kívánatosabb, mint a parasztokra jellemző napbarnított bőr.
Ebből a célból a természetes fényt a shoji tolóajtók és ablakok rizspapírjain keresztül szűrik meg.


Fotó: Szigeti Zoltán, Tokyo Ryokan (helyi hagyományos panzió) lakószobájának ablaka, Tokió, Japán

Az ablakok takarása fa redőnyökkel vagy shoji jellegű tolóajtókkal van megoldva, esetleg vászon vagy bambusz rolókkal, a függöny nem jellemző.



Fotó: Szigeti Zoltán, Kiotói utcarészlet, Japán

A japán szobák ablaka az európai megszokástól eltérően ahhoz képest alacsonyabban van, hogy kevesebb fényt engedjen be, amely a padlóról visszaverve világítja meg a szobát.



Fotó: Szigeti Zoltán, Tokyo Ryokan (helyi hagyományos panzió) lakószobájának ablaka, Tokió, Japán

Este mennyezeti megvilágítás helyett a padlószint közelében vagy rejtetten helyezik el a fényeket, amelyek fénye a padlóról és falról visszaverődve tompítva terítik be a szobát. A nem hagyományosan japán stílusban berendezett lakások hálószobájának hangulatos kiegészítője a rizslámpa is innen származik. Ezek a lampionok adták a mintát az olcsósága miatt rendkívül elterjedt ikeás, kör alakú, fehér, papír anyagú lámpaburákhoz.A világítás mindenképp meleg fényű világítás, nem kékes hideg, mert az nem természetes hatású.


hg5a2606.jpg
Fotó: Mile Melinda, belvárosi japán modern befektetés kislakás

A direkt fényű megvilágítást még a kertben is kerülik, ezért ragasztanak még a kerti lámpások ablakaira is rizspapírt.


Fotó: Szigeti Zoltán, Naraban óvárosi kerti lámpás, Japán

A mennyezeti megoldások ritkábbak, de azokat is rizspapírral takarják.



Kép forrása: http://litwinenko.tumblr.com/
 
A fény különleges alkalmazása hangulatos és modern fényjátékokra is lehetőséget ad, amelyekbe a japán motívumok is belerejthetőek.

Kép forrása: http://zhan.renren.com/abovearch?gid=3674946092039671099&from=PubNewFeed&ref=hotnewsfeed&sfet=3732&fin=38&ff_id=&checked=true

Ahogyan az eddigi képeken is látszott, a japán stílusú szoba falai jellemzően fehérek, vagy világos színűek. A szoba színei a feketén és fehéren kívül jellemzően pasztell és földszínek, természetes hatást keltő sárgák, barnák, nyugodt zöldek jellemzően, a természetes anyagok színei, mint fa, bambusz, rizspapír. Egy modernebb megvalósításban ez az alábbi képen látható összképet adja.
 
Kép forrása: http://homedesignlover.com/living-room-designs/japanese-decoration-living-room/
 
Egyéb színeket kivételesen és kis mértékben alkalmaznak, főleg harsány formájukban csak a dekorációs elemekben jelennek meg, mint például a tokonoma (bővebben róla ITT írok) papírtekercsén vagy egy ülőpárnán.
 
Kép forrása: http://homedesignlover.com/living-room-designs/japanese-decoration-living-room/

Szigeti Zoltán
Szólj hozzá

A japán stílus Lakberendezési tippek