2016. már 23.

Fachwerk házak - a középkortól a mai modern üvegházakig

írta: Horváth Rita Nikolett
Fachwerk házak - a középkortól a mai modern üvegházakig

A fachwerk ház favázas épületet jelent kitöltő falazattal, amelyek különböző anyagok lehetnek, mint például üveg, tégla, vályog. A favázas házak esetében a teherhordó funkciót a gerendák töltik be, és nem a favázak közötti falazat.

Történelmi visszateintés: a favázas-házak Európa gyorsan fejlődő középkori városainak népszerű építésmódjává váltak, ezáltal lehetőség nyílt a kevésbé teherbíró földek beépítésére. A hidegebb Norvégiában a boronafalas (szálfákból, gerendából épített fal) vázkitöltést alkalmazták, míg Közép-Európában a sárral tapasztott vesszőfalat alkalmazták. A XVI századtól már a téglát használták a faváz kitöltésére.A középkori favázas épületeket sűrű osztású beépülő oszlopok tartották míg a karcsú oszlopokat kötőgerendák merevítették.

 

Példák a középkori favázas házakra

 1_7.png

2_4.png

3_2.png

A mai modern fachwerk épületeknek ragasztott fagerendázat a szerkezete. A függőleges oszlopok a vízszintes gerendákkal összelapolt kötésekkel kapcsolódnak. A födémet és a tetőszerkezetet hőszígeteléssel veszik körbe, illetve  a közökbe hőhídmentes üvegtábla kerül. Az ilyen típusú házak energiaellátásához 60 százalékban napenergiát alkalmaznak. Ilyen típusú házakkal az ART CONCEPTHOUSE foglalkozik.

6_2.png

Forrás: ITT

7_2.png

Forrás: ITT

8_2.png

Forrás: ITT

Léteznek hagyományosabb, mai modern faszerkezetű házak is, ahol az üveg helyett téglafal a kitöltő anyag a tartó gerendák között.

 

4_2.png

Forrás: ITT

5_2.png

Forrás: ITT

 

Horváth Rita

tygertrend.hu

logo-torii-32.png

 

 

Szólj hozzá

Érdekességek-mosolyok