2018. jan 26.

Családi fészek, ahogy azt a skandinávok szeretik

írta: Horváth Rita Nikolett
Családi fészek, ahogy azt a skandinávok szeretik

horvath_rita_latvanyterv_2.jpg

horvath_rita_latvanyterv_1.jpg

horvath_rita_latvanyterv_3.jpg

horvath_rita_latvanyterv_4.jpg

horvath_rita_latvanyterv_5.jpg

horvath_rita_latvanyterv_6.jpg

alaprajz.JPG

montazs.JPG

Szeretném bemutatni Nektek a Junior Art Centerben leadott vizsga munkámat, amit Archline XP programmal készítettem.
Vizsgafeladatom egy kétszintes családi ház földszintjének tetszőleges stílusban történő berendezése volt.

A berendezendő ház elképzelt lakói egy négy fős család. Anyuka újságíró, apuka marketing vezető, akiknek van két gyerekük, egy 17 éves lány és egy 15 éves fiú. A szülők szeretik a letisztult és manapság divatos skandináv enteriőrt, ezért a konyhájuk, étkezőjük és nappalijuk ebben a stílusban került berendezésre. Kedvelik a kultikus skandináv bútorokat és a fehér-fekete, valamint a pasztel színeket. A lány szeret zongorázni, ezért fontos volt, hogy a pianinója egy kiemelt helyet kapjon a nappaliban.

A berendezendő lakásrész a ház földszintjén található, ami magába foglalja az előszobát, mosdót, konyhát, kamrát, tárolót, étkezőt és nappalit. A földszint különlegessége, hogy a nappali és étkező bár egy légtérben helyezkedik el, a nappali lejjebb került kialakításra, így az étkező 60 cm-rel kiemelkedik, ezáltal elkülönítve a két funkciót. Burkolatként a nappaliban és előszobában ugyanazt a fa hatású kerámia lapot használtam. Az étkezőbe egy világos bézs színű mozaik hatású burkoló lapot terveztem, hogy az étkező ne csak szintkülönbségben, hanem színvilágban is elhatárolódjon. A konyhába és a kisebb helyiségekbe különböző mintás Moza cementlapok lettek megálmodva.

A nappalit és étkezőt egységes hangulatban terveztem meg, ahol a bútorok azonos stílusban és színben lettek kiválasztva. Az asztalok, székek és komódok szürke, fehér és tölgy színűek. A nappali olvasó sarkába elhelyezett kényelmes fotel és puff vidám pasztel zöld színe tűnik ki a többi bútor közül.

A nappali falán a tv mögött fehérre festett dekor téglaburkolatot képzeltem el, míg az étkező falára egy színeiben visszafogott, de mintájában mégis hangsúlyos kőbe faragott levél mintájú poszter tapétát találtam ki. Az étkező-nappali helyiségben több helyen visszaköszön különböző mintában a fekete-fehér szín, ilyen például a három szőnyeg, az étkezőt és nappalit összekötő lépcsőfokok függőleges oldalát burkoló csempék, illetve a pianino mögötti íves, csíkosra festett fal. A baráti társaságot szívesen vendégül látó szülőpár egy kényelmes étkezőt szeretett volna, ezért is terveztem 6 fősre. A szülők szívesen hallgatják, amikor a lányuk a pianinon gyakorol, ezért egy kényelmes kis ülő sarkot találtam ki a zongora mögé formatervezett hintaszékekkel az ablakok alá.

A konyha tervezésekor a kiinduló pont az arab hangulatot idéző szürke, fehér színű Moza cementlap volt. A padlóburkolat színvilága miatt a konyhabútor sötét szürke bútorlapból kerül majd legyártásra. Azért, hogy a szürke-fehér szín monotonitását megtörjem munkapultnak világos tölgy színű anyagot választottam. A konyhabútort a falakhoz igazodó L alakban terveztem be az ablakok alá. A család kérésének megfelelően a konyhabútor ajtó felöli végéhez egy kisebb reggeliző bárpultot találtam ki. Fali burkolatnak a manapság igen népszerű metro csempét választottam szürke színben, viszont a megszokottól eltérő módon halszálka mintában kerül majd burkolásra a falra.

A helyiségek nagy részében a fal színe a skandináv stílusnak megfelelően fehér. Nappaliban elhelyezett függönynek egy szürke és pasztel zöld, kék mintájú textilt képzeltem el, ami összhangot teremt a nappali hangulatával. A konyhába pedig egy semleges bézs színű római rolókat álmodtam meg az ablakokhoz.

Világításnak állmennyezetbe rejtett spot lámpákat terveztem, illetve a nappaliban 2 stílusos álló lámpa emeli még a látványt.

A lakásrész fűtési rendszerét elektromos padlófűtéssel oldottuk meg a megbízó kifejezett kérése miatt, mert nem szeretett volna a lakásban se fűtőtestet, se gépészeti berendezéseket látni.

 

Horváth Rita

www.tygertrend.hu

 

Szólj hozzá

Lakberendezési tippek