2015. okt 06.

A japán stílus I. - Filozófia, cél, életérzés

írta: Szigeti Zoltán
A japán stílus I. - Filozófia, cél, életérzés

Eddigi bejegyzéseimben a japán stílus néhány magával ragadó részletéről írtam. Most igyekszem összefoglalni, hogy mitől is lesz egy helyiség washitsu, azaz japán stílusú szoba, hogyan és miért éri el azt a harmonikusan nyugtató és tágas hatást, ami miatt mindenki dicséri a hálószobánkat is (amelynek bemutató bejegyzése elérhető ITT).
img_0675.JPGFotó: Soltész Mátyás, a hálószobánk, Budapest

A japán kultúra jelentős része kínai és koreai gyökerekre tekint vissza, így a ma japán stílusként ismert irány több ezer éves finomítás eredménye. A japán stílusnak azért van különleges hatása, mert nem csupán dekorációról és néhány stílusban összeillő bútorról és textilről szól, hanem egy életmódot és a mögötte rejlő zen filozófiát tükrözi.

Fotó: Szigeti Zoltán, Naraban óvárosi részlet, Japán

A japán stílus alapvető iránya megfogalmazható a kevesebb több alapmondatban. Laozi kínai filozófus szerint, aki a taoizmus alapítója, a szoba valódi szépsége az üres térben rejlik. Hite szerint a hangulat a képzeletben rejlik, és nem szabad a fizikailag jelenlevő befolyása alá kerülni. Az ezt a gondolatvilágot követő zen életmód az egyszerűségre törekszik, lényege éppen az élet felesleges dolgaitól való megszabadulást, letisztulást tűzi ki célul annak érdekében, hogy a belső szellemünk szabadabbá váljon. Akkor tudjuk magunkat megismerni, eljutni önmagunkhoz, ha csend és nyugalom van bennünk, illetve a környezetünk is ezt támogatja. Ezt a belső nyugalmat tudatosan kell keresni, mert ez segíti elő az egyszerűségre való törekvést.


Fotó: Szigeti Zoltán, Naraban óvárosi részlet, Japán

Ezt tükrözi a japán lakberendezés azzal, hogy letisztult és rend központú környezetet rajzol körénk. Ezáltal válik az egyik legmegnyugtatóbb lakberendezési stílussá, hiszen kialakítása mögött nem csak esztétikum, hanem éppen ezt a célt kitűző gondolatvilág hatása alá kerülünk.
A japán lakberendezés nagyon egyszerű kivitelezésű, ugyanakkor a részleteire nagy figyelmet szentelnek.  Éppen ez a gondolatvilág az, ami megköveteli, hogy hatása érdekében megalkuvás nélkül alakítsuk ki a környezetet, hiszen elég egy a helyiségbe oda nem illő tárgy, ami a harmóniát összetörve a hatást nem engedi érvényesülni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem lesz egy helyiség japános hangulatú, ha nem alkalmazzuk a teljes kelléktárát, pusztán csak azt, hogy oda nem illő vagy éppen túl sok tárgyat nem tűr meg. Cserébe ha követjük az útmutatást, akkor az így kialakított helyiség a legkellemesebb kikapcsolódni vagy meditálni.

Fotó: Szigeti Zoltán, Tokióban japán kert egyik épülete, Japán

Nem véletlen, hogy a fenti határozott elképzelések miatt a japán stílus több irányzatnak, például a bauhaus és a minimál stílusoknak is ihletője volt.
 
A japán stílus jellemzőinek részleteit a következő blog bejegyzéseimben részletezem:
  • Anyaghasználat (elérhető ITT)
  • Jellemző berendezési elemek (elérhető ITT)
  • Helyiségek, bútorok, dekoráció (elérhető ITT)
  • Fények, színek (elérhető ITT)
Szigeti Zoltán
Szólj hozzá

A japán stílus Lakberendezési tippek