2016. jún 03.

Az "európai" japán stílus tipikus hibái

írta: Horváth Rita Nikolett
Az "európai" japán stílus tipikus hibái

A japán lakberendezésről elsőre mindenkinek minimalista, letisztult enteriőr ugrik be. Azt szeretném bemutatni, hogy mik azok a dekorációk, amiket "japánosnak" hisz a nyugati ember, pedig nem a japán stílus sajátja, ezért a végeredmény sem az elvárt lesz.

A stílussal ismerkedve az elején mi is elkövettünk néhány hibát, amikor japán stílusban terveztük berendezni a hálószobánkat. Ilyen a pirosra festett fal, vagy a cseresznyefa virágára emlékeztető mintájú függöny. Japán utunk során igyekeztünk "ryokan"-okban megszállni, amelyek japán hagyományos stílusban berendezett szálláshelyek. Célunk ezzel részben az volt, hogy tanulmányozni tudjuk a tipikus japán lakberendezés stílusjegyeit. Az ezután készült japán hálónk eredményét ITT nézhetitek meg.

A japán stílus az egyszerűségre, rendezettségre törekszik, nincsenek felesleges díszek, zsúfoltságot eredményező bútorok. Itt még inkább igaz a mondás, hogy a kevesebb néha több. A letisztult elrendezés miatt a jellemzően kis alapterületű japán lakások is tágasabbnak hatnak, ha ebben a stílusban vannak berendezve. Ahhoz, hogy japán hangulatot teremtsünk, nem kell feltétlenül tradicionálisan japán berendezési tárgyakat, bútorokat felhasználni. Elég ha csak figyelembe vesszük a tipikus stílus elemeket, és elkerüljük a következő hibákat. 

hg5a2634_masolata.jpg

1. Padló

A hagyományos japán stílusban berendezett lakásokban a padlóra tatamit (rizsszalmából készült szőnyeg) szoktak lerakni. Japán nászutunkból haza térve mi ragaszkodtunk, hogy a japán hangulatú hálónkban tatamit helyezzünk el, viszont ennek beszerzése nem volt egyszerű. Magyarországon sajnos nem találtunk, hanem Japánból kellett megrendelnünk azt az egyik japán szállásadónk segítségével. A tatamikat előre megszabott méretben gyártják le, nem lehet egyedi méretre rendelni. Szerencsénk volt a hálószobánk méretével, mert sikerült pont megfelelő méretű tatami szőnyeget rendelnünk. Aki nem szeretne külföldről tatamit vásárolni javaslom, hogy helyettesítse azt természetes anyagból szőtt szőnyeggel pl: szizál szőnyeg, de a hosszanti irányba lerakott padló lappal is el lehet érni a kívánt japános hangulatot.

Rossz példák:

 7vqz1shv.jpg

Forrás : ITT

Stílushű példák:

 fdonvj3d.jpg

 

2. Ajtó

A japán hangulatra a tolóajtó a jellemző, amelynek fakazettái között rizspapírt helyeznek el. Lévén a rizspapírt sem egyszerű beszerezni, és tartóssága sem hosszútávú, ezért ez helyettesíthető opálos üveggel. Mi a hálószobánkban rízspapírt használtunk, de a tartóssága érdekében mögé rögzített bútorlapra ragasztattuk, hogy ne tudjon beszakadni.

Rossz példák:

dvxkg3oo.jpg

Stílushű példa:

6_14.JPG

 

3. Ablak

A japánok az ablakoknál az ajtóhoz hasonlóan rizspapíros tolóablakot használnak. Ezért lehetőleg ne használjunk függönyt, még akkor se, ha azon japános minták vannak, mint például kandzsik, bambusz vagy cseresznyefa virága. Ha függöny elengedhetetlen a lakás kedvezőtlen kilátása miatt, akkor javasolt a bambusz roló, vagy egy fehér vagy bézs színű lapfüggöny használata. Ha az ablakból szép kilátás nyílik a természetre, valamint mások nem látnak be, akkor javaslom, hogy egyáltalán ne is tegyünk fel semmit az ablakok elé.

Rossz példák:

egibaap0.jpg

Forrás: ITT 

Stílushű példák:

 get1dbwc.jpg

 Forrás: ITT

 

4. Természetes anyagok

Igyekezzünk minél több természetes anyagot felhasználni, elsősorban fát és követ.

Mi a hálószobánkban épp a természetes hatás hangsúlyozása érdekében a szabályos fadeszkák mellé még egy faágat is elhelyeztünk a szoba egyik sarkában, amit rovarok elleni kezelés után a többi fa színére festettünk. Emellett kavicsokat  is szórtunk le a szoba és fal találkozásához a szoba egyik oldalán.

Rossz példák:

 qbjrvkr5.jpg

Forrás: ITT

Stílushű példa:

img_0682_1.JPG

Forrás: ITT

5. Színek

Berendezéskor használjunk halvány pasztel színeket, mint például fehér, bézs, barna, szürke, zöld. Bár a piros színt alapvetően az ázsiai színvilághoz kapcsolnánk, de nem tanácsos egész fal felületen, csak kiegészítőkben. 

Rossz példa:

17_1.JPG

Forrás: ITT

Stílushű példa:

2_2.jpg

Forrás: ITT

6. Növények

A japánok híresek alaposan megtervezett és gondozott kertjeikről, növény kultúrájukról, ezért mindenképp érdemes növényeket tartani a lakásban. Viszont nem mindegy milyet, ha törekedni szeretnénk a japán hangulat megtartásához. Vannak jellegzetes növények, mint pl.: orchidea, bonsai, bambusz, amelyek jellemzőek a keleti kultúrákra, inkább ezeket válogassuk, ha.japán hangulatot kívánunk elérni.

Rossz példák:

kxjtdzip.jpg

Forrás: ITT

Stílushű példák:

 

afcqdqc3.jpg

Forrás: ITT

 

7. Falak

A japán faldekorációra jellemző a falécek felhelyezése. Ez rendezettséget és a nagy felület arányos felosztását adja egy egyszínű falnak. Ha tapétát szeretnénk használni, akkor javaslom a természetes anyagból készülteket, és kerülném a kandzsi mintásokat vagy bambusz mintájú poszter tapétát.

Rossz példa:

33_1.JPG

Forrás: ITT

Stílushű példa:

hg5a2598_1.jpg

Forrás: ITT

Remélem, hogy tudtam azoknak segíteni, akik japán hangulatban tervezik berendezni a lakásukat, de természetesen boldogan segítünk mi is, hiszen ez a kedvenc stílusunk!

 

Horváth Rita

tygertrend.hu

Szólj hozzá

A japán stílus