2016. júl 15.

Különleges képet szeretnél a falra? Bobály Kati

írta: Horváth Rita Nikolett
Különleges képet szeretnél a falra? Bobály Kati

Néhány évvel ezelőtt a Művészetek völgyén fedeztük fel Bobály Kati nemezművész gyönyörű munkáit. Elsőre beleszerettünk bohókás rajzaiba. Amikor a következő évben újra kilátogattunk a Művészetek völgyére, és megint rátaláltunk Kati kiállítására, elhatároztuk, hogy ilyet mi is szeretnénk a leendő otthonunkba.

Gyerekkoromban kézműves táborban tanultam nemezlabdát készíteni, de elképzelésem sem volt, hogy hogyan lehet egészen festményszerű képeket alkotni birka szőrből.

A nemezképet a japán hangulatú hálónkba szerettük volna elkészíttetni. A hálószobánkban a föld színek dominálnak: bézs és barna árnyalatai, ezért a nemezképen élénk színt képzeltünk el, hogy hangsúlyos legyen a falon. Átnéztük Kati eddigi munkáit, és megtetszett egy vidám madarakat ábrázoló képe. Ezeket a madarakat szerettük volna viszont látni a nekünk készített nemezképen, de japán hangulatú háttérben, mert a hálónkat japán stílusban terveztük berendezni. Lévén Japán egyik fő látványossága a cseresznyefa virágzás, ezért egy virágzó cseresznyefa az egyik háttérelem, a másik pedig szintén erre a kultúrára jellemző pagoda. Mivel a cseresznyefa virág színe rózsaszín, ezért a nemezkép színvilágának a piros, fekete és fehér árnyalatait választottuk.

Kati olyan részletekre is figyelt a képen, hogy a  a nemezkép bal felső sarkában található kandzsi felirat ne csak irka firka legyen, hanem valóban egy japán szöveg. Egyik japánul tudó ismerősét kérte meg, hogy segítsen neki leírni azt japánul, hogy virágot néző madarak.

Kati eredeti madaras képe:

2_28.JPG

Forrás: ITT

A hálószobánkba készített nemezkép:

1_28.JPG

Forrás: ITT

Amikor megkerestük a nemezképünk megrendelésével, megkérdeztük Katit, hogy megengedi-e, hogy végig kísérjük a nemezképünk elkészítését, mert érdekelt minket, hogyan készül el egy gyönyörű festmény hatású szőnyeg ebből a vattaszerű anyagból. A művésznő nagyon kedves volt velünk, mert beengedett minket az otthonába, ahol a műhelye is van, hogy lássuk a nemez képünk megalkotásának kulissza titkait. Sőt nem csak nézhettük, hanem magunk is elkészíthettünk egy kisebb faliszőnyeget, amit a tervezéstől kezdve az utolsó finomításig mi csinálhattunk. Ez egy életre szóló élményt adott nekünk!

Számomra az volt a legmeglepőbb, hogy amíg egy festményen egy új színt könnyen ki tudunk keverni két, vagy több másik színből, addig egy nemez képnél az új szín valójában az eredetileg különböző színűre megfestett gyapjúk speciális módon történő egymás mellé-fölé helyezésével jön létre. Gyakorlatilag árnyalatot a száraz gyapjúszálak finom, áttetszően történő egymásra helyezésével tudunk létre hozni. Az pedig, hogy a nemez képen ez átmenetnek tűnik, Kati tehetségének és több hetes kitartó munkájának az eredménye.

Készül a saját készítésű nemezkép: 

befunky_collage.jpg

Kati néhány nemezképe, amik különösen tetszenek:

3_25.JPG

4_26.JPG

 

xxlarge-hundertwasser-hazikok-nemez.jpg

xxlarge-koala-nemez.jpg

xxlarge-sulyemelo-nemez.jpg

xxlarge-szerelmesek-szinhazi-nemez.jpg

 Forrás: ITT

Bobály Kati szép nemezképei különleges, és egyedi hatást adnak, nekünk rendszeresen mosolyt csal az arcunkra.

 

Horváth Rita

tygertrend.hu

Szólj hozzá

Lakberendezési tippek