2015. júl 28.

OTTHONUNK II. - Alaprajz, átalakítás, előszoba

írta: Szigeti Zoltán
OTTHONUNK II. - Alaprajz, átalakítás, előszoba

Ahogy előző kis WC-t és kerámiázott mosdónkat bemutató bejegyzésemben (elérhető ITT) is írtam, napról napra bemutatom egy helyiségét most felújított otthonunknak.

  • A nappalit bemutató bejegyzés elérhető ITT;
  • A konyhát és az étkezőt bemutató bejegyzés elérhető ITT;
  • A japános stílusú hálószobát bemutató bejegyzés elérhető ITT;
  • A fürdőt bemutató bejegyzés elérhető ITT
  • A teraszunkat bemutató bejegyzés elérhető ITT.

 Ma azzal kezdem, amivel tegnap kellett volna: mit is alakítottunk át, miért tettük. Otthonunk egy családnak való méretű lakás, ugyanis 78 négyzetmétere ellenére 3,5 szobája is van.
Átalakítás célja:

  • Mivel pici lakás ennyi helyiség számára, ezért a fő kihívás a megfelelő mennyiségű tároló hely és a legoptimálisabb hely kihasználás elérése. 
  • Ezen túl szempont volt, hogy mivel szeretünk házigazdák lenni és nagyobb társaságot is vendégül látni, ezért legyen egy nagy közösségi tere a lakásnak, amelynek része a minden buli esetén központi helynek számító konyha is. Korábban a társaság mindig ketté vált a konyha és a nappali között, ami azért is szerencsétlen volt, mert a konyha és a folyosó szűkös volt. 
  • Egy ebéd meghíváskor pedig a konyhában tüsténkedő pedig mindig kimaradt a nappaliban-teraszon zajló társasági életből, ezt is szerettük volna elkerülni a jövőben.


A fentiek miatt döntöttünk úgy, hogy a fürdőszoba és konyha helyét megcseréljük, és kiverjük a volt fürdő, most már konyha nappalitó korábban elválasztó falát. Ahogyan az alábbi alaprajzokból is látszik, egy jóval nagyobb teret kaptunk az amerikai konyhás étkező-nappali közösségi tere céljából, aminek így most már része lett a korábban kicsit kihasználatlan térként jelen lévő folyosó is!


ELŐTTE:

UTÁNA:



Mai bejegyzésemben az előszobát mutatom még be. Ez az, amit a fent említett közösségi térből egy kisebb fal meghagyásával még lehatároltunk annak érdekében, hogy legyen hova akasztani a vendégkabátokat. Ezt a falat vágott téglákkal burkoltunk, ami az indiai ülőkével különleges karaktert adott a korábban fehér falnak. Az ülőkét szintén a Vihar utcában található  Aurában vettük (elérhetőségük ITT taláható), nem csak 50ezer forint alatti ára miatt (nem emlékszem pontosan már az árára), hanem azért is, mert eredetileg néhány foggal szélesebb volt, és asztalosuk még az előszobánkhoz való szűkítését is vállalta és szépen megvalósította. Ez az igazi ügyfél kiszolgálás!

img_0797.JPG

Fotó: Soltész Mátyás


Az előszobáról sajnos nincsen átalakítás előtti fotóm, mert sajnos nem mentettem le időben a közben alaplap hibával végleg kikapcsolódott telefonomról... Ez a helyiség régen fehér falakkal és ajtókkal volt körülvéve, sötét barna padlólapokkal burkolva. Itt régen volt egy 60 cm mély kis cipős szekrény, ami felett kabát-táska és egyéb logó rengeteg foglalta a helyet, amitől elég szűkké vált az előszoba. Ezért az előszoba bejárati ajtó felől nézve jobb oldalán lévő kamrából előszoba szekrényt alakítottunk ki, ahol a cipőket és kabátokat tároljuk.
A téglás fal akasztója csupán a vendégeknek van fenntartva, így szép tágas érzést ad azóta, a bézs kő hatású padló burkolattól pedig világosabb is lett az előszoba.
Az ajtó felett korábban is okos tároló hely, egy galéria volt kialakítva. Ezt annyiban alakítottuk át, hogy a korábbi függönyös megoldást fehér ajtósra cseréltük - nem csak jobban tetszik és modernebb, de jobban el is rejti a fal fehérje mellett.
A korábban fehér ajtókat mind egységesen diófa hatású erezetes mintájú ajtólapokra cseréltük. Ez a bútorlap köszön vissza a konyha és fürdő szoba bútorunkban is. Egy kis spoilerként az alábbi fotón látható már néhány részlet a konyhából is, amit hamarosan szintén bemutatok!

img_0802.JPG

Fotó: Soltész Mátyás

 

Szigeti Zoltán

logo-torii-32.png

 

Szólj hozzá

Lakberendezési tippek