2015. júl 30.

OTTHONUNK IV. - Nappali

írta: Szigeti Zoltán
OTTHONUNK IV. - Nappali

Ahogy előző bejegyzéseimben is ígértem, napról napra bemutatom egy helyiségét a most felújított otthonunknak.

  • Az alaprajzot, az átalakítás koncepcióját, illetve az előszobát bemutató bejegyzésem elérhető ITT;
  • A konyhát és az étkezőt bemutató bejegyzés elérhető ITT.
  • A japános stílusú hálószobát bemutató bejegyzés elérhető ITT;
  • A fürdőt bemutató bejegyzés elérhető ITT
  • A kis WC-t és kerámiázott mosdónkat bemutató bejegyzés elérhető ITT;
  • A teraszunkat bemutató bejegyzés elérhető ITT.
A nappali az a helyiség, ami kétszer is ráncfelvarráson is átesett, és nagyon jól bemutatja, hogy érdemes egy felújítást időről időre újragondolni, illetve hogy mekkora különbség van egy kis költségvetésű átalakítás és egy olyan között, amikor a jó ötleteknek nem szab határt a szűkös költségvetés.

A nappali 4 évvel ezelőtti átalakításakor célom az volt, hogy
  • az étkező bútort átköltöztessem a nappaliba, hogy majd ha lesz két gyerekem, akkor azoknak külön szobájuk lehessen;
  • más arculatot kapjon a helyiség, hogy annak ellenére, hogy ugyanabban a lakásban élek tovább, mint ahol a gyerekkoromat töltöttem, új érzést kapjak az átalakítás által.
Az előtte-utána fotók mind egy részére szűkítenek a most kialakult közösségi térnek, ezért mutatok három fotót az elején a végeredményről három irányból, ami a teljes képet mutatja.

A konyha felől, ahonnan jól látható az óriási új pult, amit nem csak szépsége miatt szeretünk, de nagyon kényelmes és praktikus pakoló felület a tér közepén mind főzéshez, mind pakoláshoz, mind locsoláshoz...
 
img_0734.JPG
Fotó: Soltész Mátyás

A folyosó felől:

img_0710.JPG
Fotó: Soltész Mátyás
 
A kanapé felől:
 
img_0755.JPG
Fotó: Soltész Mátyás
 
Régen az előszoba felőli bejárat mellett jobbra eső falon faltól falig egy szekrény volt. A sok helyet foglaló szekrénysort a fenti célokkal összhangban az ablakokkal szembeni faltól eltávolítottuk, és jofogas.hu -n eladtuk, ide került a kanapé. Ez egyrészt azért jó, mert a nappali más karaktert kapott, másrészt most így már a kanapéból lehet gyönyörködni az ablakokon keresztül látható fák lombjaiban :) Négy éve zöld színnel alakítottuk élettel telibbé a teret. Azóta cseréltük ki a kanapét, és belvárosi befektetés lakásunk (amiről bővebben ITT írok) poszter tapétája nyomán ihletet kaptunk ide is. A télen folyton hideget sugárzó fal falfűtésének kialakítása után idén tettük fel ezt az izgalmas girbe gurba fa törzs mintát bemutató tapétát, ami elegánsan hangsúlyozza az addig is természetes anyagok hangulatára alapozó enteriőrt.
ELŐTTE - KÖZBEN (felújított) - UTÁNA (most tökéletesített) fotó:


A szoba bejáratától a fenti fotókhoz képest balra haladva az ablaksarok felé, a korábbi szekrénysorral szemben a fő változás, hogy a kört alkotó kanapé család helyén most egy nagyobb tér nyílt, itt kapott helyet az új helytakarékos LED TV és a kedvencem, az ablakok alatt található olvasó sarok: a bohókás szintén patchwork stílusú, élénk színű, vidám, Kikában kapható fotel és lábtartója (részletek ITT). Ez a változás alább látható az ELŐTTE - UTÁNA fotókon: 
 

Az ablakok túl oldalán, a harmadik sarokban a most kibontott, a konyha bemutatójánál ITT leírt fal előtt szintén egy kis szekrénysor állt, ami könyveket és a vonalas telefont tartotta :) Mókás, hogy erre a telefonra hány évet vártunk régen, ma meg már egy családban van akinek több is van fejenként, vonalas telefon meg már be sincs így kötve... :) A kibontott fal szekrénysoránál az ELŐTTE - UTÁNA fotót a  a konyha bemutatójánál már bemutattam, de itt megismétlem:


Az új tapéta úgy uralja az új teret, mintha ehhez igazítottuk volna a mind természetes anyagból készült bútorokat:
  • Az Aurában (elérhetőség ITT) vásárolt kis kerek, a korábbi dohányzóasztalnál sokkal helytakarékosabb ópiumasztal;
  • A kambodzsai szintén fa faragvány;
  • Az ikeában (elérhetőség ITT) vásárolt és ide méretre vágott kókuszháncsból szőtt durva csomózású, talpat keményen masszírozó szőnyeg. A szőnyeg a nappali határát is szépen kijelöli az álmennyezettel együtt, ugyanis a szőnyeg levágott íve az álmennyezet ívét ķöveti;
  • A kárpitossal bolti árhoz képest nagyon kedvező 250ezer forintért készített kanapé (elérhetőséget szívesen megadom, ha valaki kéri kommentben), aminek karfa polca szintén fából készült. A kanapét nem csak ára miatt csináltattuk kárpitossal, hanem mert így a szoba méretéhez ideális méretet kaptunk, ráadásul egy kanapéba tervezhettük az összes olyan ötletet, ami különböző boltban kapható kanapékban tetszett :)
Pedig pont fordítva történt: amit eddig képviseltek a bútorok, azt az a 15ezer forintos tapéta erősítette fel igazán, ami az egyik legolcsóbb kiegészítő a képben (megvásárolható a Komar National Geographic sorozatából (részletek ITT) például ITT) .

img_0726.JPG
Fotó: Soltész Mátyás
Szintén a természetes anyagok szeretetéről tanúskodik a terméskővel burkolt fal a TV és az olvasó fotel mögött, az ablakok alatt. Izgalmas látvány szerintem mindig, amikor a modern műszaki eszközök durva régi vagy természetes anyagokkal vannak kombinálva, mint például a kőleves kertjének számítógépe is a kemence mellett (erről fotó ITT látható). A fotel egy megosztó jelenség az eddigi visszajelzések alapján, de egy biztos: lehet nem mosolyogni a vidám látványán?

img_0723.JPG
Fotó: Soltész Mátyás
img_0728.JPG
Fotó: Soltész Mátyás
 
A folyosó falát élettel tölti meg a játékos képkeret összeállításban a vidám napok fotós emlékeztetője:
 
 
A könyvespolcon az általunk készített kerámiák figyelik a nappaliban a történéseket. Az alábbi sakktábla tematikája a sarkkör harca a trópusokkal, ahol a fekete és a fehér bábok az égövnek megfelelő állatok (például a király a feketéknél tigris, a gyalogok teknősök, míg a fehéreknél jegesmedve a király és pingvinek a gyalogok :) Ezeknek a kerámiáknak az elkészítése nagy boldogságot okoz, feleségemmel megrendelésre is vállalunk hasonlókat.


A pingvinek nem csak gyalogok, mindnek külön egyénisége van: első a szemüveges "alter" pingvin, mögötte a "rocker" pingvin, de van langaléta és fázós is sállal a nyakában.


Az olvasó sarokkal szemben van a kanapé könyvespolcos karfája, ahol az elolvasandó könyveket tartom. Kell ennél jobb inspiráció az olvasásra az ablak alatt?


A fenti képen a teknősbéka, és a nappali túl oldalán a nappalit alulról figyelő királymadár is Vertel Andrea műve (részletek róla ITT). Nagyon szeretjük a kerámiáit, mert ő is nagy hangsúly fektet arra, hogy minden egyes állatának személyisége és kifejező arca-tartása legyen - igazi egyéniségek.


Szigeti Zoltán

Szólj hozzá

Lakberendezési tippek